Direct naar artikelinhoud
Iran

Israël steelt documenten uit Teheran: meer inzicht in nucleair programma van Iran

Deze Iraanse foto toont een kamer waarin ontploffingen getest werden voor het nucleair programma van IranBeeld RV/

Israëlische spionnen hebben begin dit jaar met een tot de verbeelding sprekende raid documenten gestolen uit Iran. Het gestolen archief toont aan dat Iran in 2003 heel ver stond in het ontwikkelen van een atoombom. Israël en de Verenigde Staten zien in de documenten een bewijs dat Iran niet te vertrouwen is.

De Iraanse overheid verzamelde de voorbij jaren alle archieven over de ontwikkeling van een kernbom in een onopvallend warenhuis in Teheran. 

Na een tip over het warenhuis plande de Israëlische geheime dienst Mossad een overval die precies 6 uur en 29 minuten duurde. Volgens The Washington Post ging het om een operatie die te vergelijken valt met de overval in de film Ocean's Eleven met maandenlange, minutieuze voorbereidingen.

De buitgemaakte archieven geven experts meer inzicht in de geschiedenis van de ontwikkeling van de kernbom in Iran. Israëlische bronnen wilden niet communiceren of Iran in 2003 effectief al in staat was om een kernbom te maken.

De documenten kunnen ook vandaag een belangrijke rol spelen in de nucleaire deal met Iran die in 2015 gesloten werd tussen tussen het land en de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad (de VS, het VK, Rusland, China en Frankrijk), plus Duitsland en de Europese Unie. De Amerikaanse president Trump noemde die deal eind vorig jaar al "de slechtste deal in de geschiedenis van de VS".

De documenten kunnen ook vandaag een belangrijke rol spelen in de nucleaire deal met Iran

De deal verplichtte Iran niet om al zijn archieven te vernietigen. Toch vraagt Olli Heinonen, een nucleair expert die in de jaren 2.000 twee inspectieteams in Iran leidde, waarom Iran zoveel informatie heeft opgeslagen. Irak en Libië werden door het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) verplicht om hun research te vernietigen.

Volgens Israël is het antwoord duidelijk: Iran heeft zijn ambitie om nucleaire wapens te ontwikkelen nooit opgeborgen.