© Patrick De Roo

Zeven Antwerpse adressen: lekker eten in een industrieel pand

CittA gaat elke week op zoek naar ­zeven ­topadresjes. Deze week zetten we industriële panden bij elkaar die een lekkere herbestemming kregen.

Johan Van Baelen

1. Het Pomphuis, Siberiastraat, 2030 Antwerpen

Een pand dat onlosmakelijk verbonden is met de haven, is het Pomphuis dat in 2002 tot restaurant en bar werd verbouwd. Het imposante gebouw dateert uit 1920 en diende om het intussen verdwenen dok leeg te pompen, zodat de schepen er geladen en gelost konden worden.

“In 1996 dreigde de sloophamer, maar Monumentenzorg stak daar een stokje voor”, vertelt uitbater Frederic Van Bael. “We hebben het gebouw gerestaureerd met zo veel mogelijk respect voor het origineel. Zo zie je de oorspronkelijke art-nouveau-elementen en de hoge rondboogvensters nog. Je kan zowel op de benedenverdieping als in de lagergelegen mezzanine plaatsnemen.”

Op de kaart staat een aantal vaste klassiekers, zoals ossenhaas, zeetong en tonijn. “Daarnaast serveren we ook veel zakenlunches en gerechten met seizoengroenten.”

2. Gå Nord, Hardenvoort 5, 2000 Antwerpen

In een voormalig koetshuis in Park Spoor Noord zit Gå Nord, het hippe restaurant van Sven Wille en Nikolaj Kovdal. Gå Nord betekent ‘Ga naar het Noorden’ en verwijst naar de Deense roots van Kovdal. In het brute interieur met het verweerde plafond met de gigantische houten balken, de hoge ramen die uitkijken op het park en ruwe bakstenen muren kan je genieten van gerechten met Scandinavische en oosterse invloeden.

“We serveren zowel een menu als gerechten à la carte”, zegt mede-uitbater Nikolaj Kovdal die samen met Sven Wille de zaak uitbaat. “We houden van lokale en eerlijke producten en maken ook zelf natuurwijnen en crafted cocktails. Daarnaast maken we gebruik van fermentatietechnieken, geïnspireerd door de Scandinavische keuken.”

© rr

3. Veranda, Lange Lobroekstraat 34, 2060 Antwerpen

Chef-kok Davy Schellemans en zijn team verhuisden hun restaurant Veranda anderhalf jaar geleden van een herenhuis in Berchem naar een nieuwe locatie in de Slachthuisbuurt in Antwerpen. “Ik ben enkele huizen hiernaast opgegroeid”, vertelt hij. “Toen ik dit oude vleesverwerkende bedrijf te koop zag staan, was ik meteen verkocht. We hebben vooral de betonnen constructie bewaard, het interieur hebben we grotendeels veranderd.”

Veranda werkt met een vast menu op basis van seizoengebonden groenten, maar heeft ook een walk-in wijnbar waar je zonder reserveren kan aanschuiven. “Daar serveren we de gerechten uit het menu en ook enkele kleinere schotels. Als begeleiding bieden we natuurwijnen en speciaalbieren aan.”

4. Kawa, Stadsplein 5, 2640 Mortsel

Omdat het vroegere stationsgebouw van Mortsel-Oude God al enkele maanden leegstond, zijn Sabri Heddi en Fien Nelissen zo’n drie jaar geleden intussen met de NMBS gaan praten. “We vonden het een mooi gebouw, waar we zonder veel moeite een koffie- en lunchbar van konden maken”, legt Sabri uit. “Bovendien moest je voordien al naar Antwerpen gaan om een lekkere koffie te kunnen drinken.”

Het resultaat is Kawa, een koffie- en lunchbar die door de grote glaspartijen baadt in het licht. “Onze specialiteit zijn de ambachtelijke ‘bokes’, gemaakt op basis van zuurdesem. Momenteel zijn we aan het uitbreiden met een eigen bakkerij, zodat we vanaf oktober ons eigen brood kunnen aanbieden.”

© Walter Saenen

5. De Serre, Lange Gasthuisstraat 29-31, 2000 Antwerpen

“Vroeger was het de turnzaal van een meisjesschool, maar sinds dit jaar biedt het historische pand in de Lange Gasthuisstraat onderdak aan De Serre. “Aan de voorzijde van het pand zit een aantal start-ups, de achterzijde is een horecaruimte”, zegt uitbater Lorenz Lievens. Het monumentale pand met de hoge plafonds is overdag een lunchbar, maar kan na de openingstijden en in het weekend geboekt worden voor evenementen.

“Het is een groene oase in de stad, zeker omdat een deel van de Botanische Tuin bij ons restaurant hoort en er ook binnen veel groen te vinden is. Op de kaart staan salades, maar ook onze Serre-burger is een klassieker geworden. En uit de kruidenkast kunnen mensen zelf kruiden knippen om in hun icetea of op een gerecht te gebruiken.”

6. Sanba, Rijnkaai 22, 2000 Antwerpen

In een voormalige opslagruimte van Red Star Line huist ontbijt- en lunchbar Sanba, waarvan de naam nog verwijst naar de Société Anonyme de Navigation Belgo-Américaine. “Het pand is eigendom van communicatiebedrijf Oona dat ons gevraagd heeft om er een concept voor te ontwikkelen. De combinatie van de betonnen muren, de vele planten en het houten meubilair past perfect binnen de industriële sfeer van het gebouw”, zegt uitbater Geoffrey Coulon.

“Naast een koffie- en lunchbar gebruiken we het pand ook voor evenementen en privéfeesten. Door de band met Red Star Line proberen we onze keuken, die bestaat uit salades, boterhammen en gezonde ontbijtrecepten, vaak een internationale toets te geven. We serveren trouwens ook onze eigen koffieblend.”

© Wim Hendrix

7. Jerom, Graaf van Egmontstraat 39a, 2000 Antwerpen

De jonge chef-kok Filip De Pauw deed ervaring op in sterrenrestaurants ’t Zilte en Hertog Jan en baatte enkele jaren zijn bistrokraam Le Verseau uit. Die activiteit staat nu even on hold om zich te kunnen concentreren op zijn restaurant Jerom, vernoemd naar zijn grootvader. “Op zoek naar een locatie kwam ik in deze oude loods terecht”, vertelt hij.

Het voormalige koetshuis heeft een glazen puntdak en hoge bakstenen muren. “Samen met vrienden heb ik het zelf gerenoveerd. Wij kozen voor een beperkt aantal tafels om wat meer rust te creëren.” De keuken is Belgisch met gebruik van moderne technieken en met oosterse invloeden. De Pauw opende onlangs ook Bar Jaak in de Kronenburgstraat, genoemd naar zijn vader, waar hij kleinere gerechten en op zondag ontbijt serveert.