Direct naar artikelinhoud

Courgettefrittata met nduja

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt elke week een gerecht in de oven. Deze week: courgettefrittata met nduja

Weekendrecept
Beeld Yvette van Boven

Mijn vriendin Maria kwam terug van haar thuisland Calabrië, onderin de laars van Italië. Ze nam een groot stuk typisch Calabrese nduja voor me mee. Van alle soorten worst in de wereld is nduja mijn absolute favoriet. Het is een smeerbare 'salami', gemaakt van de vette delen van het varken, op smaak gebracht met kruiden en specerijen, met name paprikapoeder en heel veel pepers.

Bij sommige (Italiaanse) delicatessenwinkels of via internet is het hier ook te koop. Anders vervangt u het door zeer fijngehakte chorizo, al is dat lang niet zo peperig en hoog op smaak als het echte werk. Lekker op de pizza (jaa!), meegebakken in de pan met kokkels of mosselen of zalig op deze courgettefrittata. Frittata met nduja... halleluja.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Spreid de geraspte courgette uit op een schone theedoek en bestrooi met een snuf zout. Laat 10 minuten staan. Wring dan de courgette uit boven het aanrecht.

Fruit de ui in de olijfolie, voeg de droge courgette toe en bak al omscheppend een minuut of 8.

Klop de eieren los met wat melk, zout en peper. Roer courgette en ui erdoor zodat alles gelijk is verdeeld. Draai het vuur uit.

Verdeel de ricotta in hoopjes erop. Verkruimel de nduja erover en schuif de omelet de oven in. Bak hem zo'n 15 minuten of tot hij nét gaar is. Laat 5 minuten afkoelen. Rasp er citroenschil over en bestrooi met tuinkruiden. Snij in parten. Serveer.

Yvette van Boven laat het ovengerecht wekelijks zien op Instagram: @yvettevanboven

Recept voor 4 personen

Geserveerd met brood als lunch. Voor 2 personen als maaltijd.

Ingrediënten
2 flinke courgettes, grof geraspt
zeezout, versgemalen zwarte peper
2 eetl. olijfolie, verdeeld
1 ui, gesnipperd
6 grote eieren
scheutje melk
5 eetl. ricotta
2 eetl. nduja of chorizo, verkruimeld
handvol tuinkruiden, zoals basilicum, bieslook, peterselie, Oost-Indische kers
de geraspte schil van een citroen

Recept voor 4 personen