NOS NieuwsAangepast

Iran meldt succes bij testen van nieuwe raket

Iran heeft naar eigen zeggen een succesvolle test gedaan met een nieuwe ballistische raket. De raket heeft volgens Iraanse media een reikwijdte van 2000 kilometer. Er zijn beelden uitgezonden op de staatstelevisie:

Iran toont beelden van rakettest

De test komt op een moment dat de spanningen tussen Iran en de Verenigde Staten zijn vergroot. President Trump uitte deze week felle kritiek op Teheran in zijn toespraak tot de Algemene Vergadering van de VN. Trump veegde onder meer de vloer aan met het nucleaire akkoord dat zijn voorganger Obama sloot met Iran en typeerde het Iraanse bewind als "economisch failliet". Volgens Trump is geweld het belangrijkste exportproduct van Iran.

De Iraanse president Rohani, die wordt gezien als grote kracht achter het nucleaire akkoord, reageerde gisteren al op Trump door aan te kondigen dat Iran zijn raketprogramma wil uitbreiden. "Wij versterken ons raketprogramma en we zullen daar niemand toestemming voor vragen."

Rohani deed zijn uitspraken bij een militaire parade, waar de ballistische raket werd gepresenteerd:

President Iran: we gaan het raketprogramma uitbreiden

"Dat is natuurlijk niks nieuws want de Iraniërs zijn al een hele tijd bezig met een groot raketprogramma", zei correspondent Thomas Erdbrink gisteren na de bekendmaking van Rohani. Maar de boodschap aan de VS is duidelijk: "Als jullie het spel hard willen spelen dan kunnen wij dat ook".

Sancties, akkoord intact

In juli legden de Verenigde Staten sancties op aan een reeks groepen en individuen die een bijdrage zouden hebben geleverd aan het niet-nucleaire wapenprogramma van Iran. Trump besloot toen op advies van zijn medewerkers het nucleaire akkoord intact te laten.

Het akkoord bevat geen expliciet verbod op de ontwikkeling van raketten door Iran, maar de VN-Veiligheidsraad nam enkele dagen na de ondertekening van de Iran-deal een resolutie aan die wél betrekking heeft op de productie van raketten. Daarin wordt Iran opgeroepen tot 2023 geen ballistische raketten te ontwikkelen die een kernlading kunnen dragen.

Op 15 oktober is er weer een periodiek toetsmoment waarop Trump de stekker uit het Iran-akkoord kan trekken. "Er zijn donkere wolken aan de horizon voor de Iraniërs", zei Erdbrink al voor de raketlancering van vanochtend. "En die denken: als er slechte tijden aankomen, kunnen we beter onze raketten klaar hebben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl