VN: “Haïti ten prooi aan cataclysmische situatie”

© AP

De situatie in Haïti is cataclysmisch, met 1.554 doden in de eerste drie maanden van 2024, zo waarschuwen de Verenigde Naties donderdag. Ook de makkelijke invoer van wapens, ondanks een embargo, is reden tot bezorgdheid, klinkt het.

jvh
Bron: BELGA

“Het is schokkend om te zien dat, ondanks de verschrikkingen van de situatie ter plaatse, er nog steeds wapens binnenstromen. Ik roep op tot een efficiëntere uitvoering van het wapenembargo”, zei de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Volker Türk, bij de presentatie van een nieuw rapport.

In het rapport stellen de VN dat “corruptie, straffeloosheid en slecht bestuur, verergerd door toenemend bendegeweld, de rechtsstaat hebben uitgehold en staatsinstellingen op de rand van de afgrond hebben gebracht”.

Haïti gaat gebukt onder een reeks zware crisissen en kent sinds begin deze maand een opflakkering van het geweld. Gewapende straatbendes vallen strategische punten aan in de hoofdstad in de strijd tegen het regime van premier Ariel Henry, die op 11 maart opstapte. Met name de luchthaven blijft daardoor gesloten.

De gewapende bendes hebben intussen 80 procent van Port-au-Prince onder controle, en meer dan 33.000 burgers hebben de hoofdstad verlaten om aan het bendegeweld te ontsnappen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen