Direct naar artikelinhoud
NieuwsArtificiële intelligentie

Conflict Scarlett Johansson en OpenAI escaleert: AI-stem lijkt volgens actrice ‘griezelig veel’ op die van haar

Scarlett Johansson.Beeld AP

Scarlett Johansson laat het er niet bij zitten. De AI-stem waarmee OpenAI vorige week de wereld verblufte, heeft akelige gelijkenis met haar stem. Toeval, volgens OpenAI. Maar de actrice onthult pijnlijke details.

De toon, het lachen, zelfs het flirterige van de AI-stem ‘Sky’ heeft onmiskenbaar een gelijkenis met die van Samantha uit de beroemde film Her. Toeval of niet? Dit is de inzet van een escalerend conflict tussen OpenAI, de maker van Sky, en Scarlett Johansson, die elf jaar geleden haar stem aan Samantha gaf.

Terug naar vorige week, toen ChatGPT-maker OpenAI een nieuwe versie van zijn chatbot presenteerde: GPT-4o. Van alle nieuwe dingen maakte de stem verreweg de meeste indruk. In diverse filmpjes liet het AI-bedrijf gesprekken zien tussen werknemers en zijn praatbot.

Vriend en vijand legden unaniem de link naar de film Her uit 2013, waar de hoofdpersoon een romantische relatie aangaat met chatbot Samantha. Topman Sam Altman, van wie bekend is dat Her zijn favoriete film is, kon het niet nalaten om op X die referentie te maken.

Twitter bericht wordt geladen...

‘Geschokt’

Ook Scarlett Johansson, de stem van Samantha, keek naar de demo. Ze was verbijsterd, schrijft ze in een verklaring aan radiozender NPR. “Ik was geschokt, boos en vol ongeloof dat Altman een stem zou nastreven die zo griezelig veel als de mijne klonk dat mijn beste vrienden en nieuwsmedia het verschil niet konden horen.”

Johanssons uitspraken volgen op de mededeling van OpenAI dat Sky (als een van de vijf stemmen) voorlopig op pauze wordt gezet. Het bedrijf publiceerde een uitgebreide blogpost waarin het uitlegt hoe de stemmen tot stand zijn gekomen. OpenAI benadrukt dat echte acteurs hun stemmen hebben geleend en dat ze daarvoor ruimhartig zijn betaald. Ook zegt het bedrijf dat AI-stemmen “niet opzettelijk de kenmerkende stem van een beroemdheid mogen nabootsen”. Sky is géén imitatie van Scarlett Johansson, aldus OpenAI.

Wat OpenAI echter niet vertelde, is dat Sam Altman de actrice negen maanden eerder benaderde met het verzoek haar stem te lenen. Die zou perfect zijn om gebruikers zich comfortabel bij een chatbot te laten voelen, aldus Altman. Johansson weigerde. Twee dagen voor de demo probeerde Altman haar nogmaals over te halen.

Opheldering

De actrice eist via haar advocaat opheldering van OpenAI en wil precies weten hoe de synthetische stem Sky tot stand is gekomen. “In een tijd waarin we allemaal worstelen met deepfakes en de bescherming van onze eigen gelijkenis, ons eigen werk, onze eigen identiteit zijn dit vragen die absolute duidelijkheid verdienen”, zo besluit ze.