Direct naar artikelinhoud
WK 18

Duitsland kruipt door het oog van de naald tegen Zweden (2-1)

De middenvelder bezorgde de regerend wereldkampioen in de vijfde minuut van de toegevoegde tijd de winst op Zweden: 2-1.Beeld AFP

Dankzij een doelpunt diep in blessuretijd van Toni Kroos heeft Duitsland de kansen op een langer verblijf op het WK in Rusland in eigen hand gehouden.

De middenvelder bezorgde de regerend wereldkampioen in de vijfde minuut van de toegevoegde tijd de winst op Zweden: 2-1. Duitsland kwam daardoor net als de Scandinavische ploeg op drie punten, Mexico gaat met zes punten aan kop in de groep.

De ploeg van bondscoach Joachim Löw sluit de groepsfase woensdag af tegen het puntloze Zuid-Korea. Zweden speelt dan tegen Mexico, dat vorige week voor een daverende verrassing had gezorgd door de Duitsers met 1-0 te verslaan.

Kritiek

Sinds zijn aanstelling als bondscoach in 2006 kreeg Löw zelden zoveel kritiek als na dat duel. Zelfs de spelers klaagden openlijk over zijn tactische keuzes. De zo succesvolle bondscoach van de 'Mannschaft' greep voor het duel met Zweden hard in. Hij zette Mesut Özil en Sami Khedira, twee belangrijke schakels uit het 'gouden' elftal van het vorige WK, in Sotsji op de bank.

De wereldkampioen begon sterk met een grote kans voor Julian Draxler, maar het offensief luwde al snel. De Zweedse spits Marcus Berg verzuimde knullig balverlies van Antonio Rüdiger af te straffen, maar even later was het wel raak toen Kroos de bal zomaar inleverde op het middenveld. Ola Toivonen profiteerde door keeper Manuel Neuer te verschalken met een lobje (1-0).

De wereldkampioen begon sterk met een grote kans voor Julian Draxler, maar het offensief luwde al snel

Met Mario Gómez als extra aanvaller in de ploeg kwam Duitsland kort na rust langszij via Marco Reus. Omdat ook 1-1 eigenlijk niet genoeg was, bleef de ploeg van Löw jagen op meer, ook nadat verdediger Jérôme Boateng in de slotfase met zijn tweede gele kaart van het veld was gestuurd. Gómez stuitte met een kopbal nog op doelman Robin Olsen, maar diep in de blessuretijd krulde Kroos vanaf de linkerkant van het strafschopgebied een vrije trap wel langs Olsen in de hoek: 2-1.