Antwerps bedrijf houdt WK-bal hard

Als de Rode Duivels vandaag hun eerste wedstrijd van het WK-voetbal tegen Panama winnen, is dat mede te danken aan een stukje Antwerpse technologie. Het bedrijf Covestro maakt in de Antwerpse haven materialen die er onder meer voor zorgen dat de wedstrijdbal van het WK hard blijft als er tegen wordt getrapt.

christof willocx

De Duitse fabrikant van sportartikelen Adidas is sinds 1970 de vaste leverancier van de voetballen die op Europese en Wereldkampioenschappen worden gebruikt. Voor het huidige WK in Rusland heeft Adidas de Telstar 18 ontworpen.

Een belangrijk onderdeel van die WK-bal is polyurethaan. Voor de levering van die chemische stof heeft Adidas al meer dan dertig jaar een contract met het Duitse bedrijf Covestro. En die produceert belangrijke onderdelen voor dat polyurethaan in zijn vestiging in de Antwerpse haven.

Bal behoudt vorm

Polyurethaan zorgt ervoor dat de bal zijn vorm behoudt nadat er tegen is getrapt. “Voor de binnenste laag van de balschil hebben we een innovatieve bekleding met lijm gemaakt die textiel hecht aan de lagen die erboven zitten”, zegt Thomas Michelis, hoofd van de afdeling textielbekleding van Covestro.

“Daarbovenop zit een schuimlaag van polyurethaan van ongeveer een millimeter dik. Die laag bestaat uit miljoenen met gas gevulde microbolletjes. Die schuimlaag zorgt ervoor dat de bal onmiddellijk na een schop zijn oorspronkelijke vorm weer aanneemt.”

In Antwerpen worden ook materialen geproduceerd voor de buitenhuid van de WK-bal.

”Die buitenhuid bestaat uit twee lagen polyurethaan met verschillende diktes. Deze lagen zorgen ervoor dat de bal niet snel verslijt en geven de bal een grote buigzaamheid”, zegt Michelis.

Door de polyurethaan blijft de WK-bal ook optimaal presteren in extreme weersomstandigheden.

© AFP

Innovatie

Volgens chemiefederatie Essenscia is het geen toeval dat een chemiebedrijf uit Antwerpen een van de hofleveranciers is van de WK-bal, omdat er in de Antwerpse chemiecluster veel aandacht wordt besteed aan innovatie.

Twee derde voor de uitgaven van onderzoek en ontwikkeling in België worden door de chemie- en farmasector gedaan. Die investeringen lijden ook tot een heleboel extra jobs.

In de voorbije twee jaar hebben buitenlandse chemie- en farmabedrijven 1425 jobs gecreëerd of aangekondigd in Vlaanderen. Meer dan een derde van die jobs wordt in de regio-Antwerpen gecreëerd.

MEER OVER Haven Antwerpen-Brugge