© Jan Van der Perre

Bekende Vlamingen testen Amerikaanse fitnesshype Stages Flight in Edegem

Indoor fietsen in groep maar toch op uw eigen ritme aan de conditie werken, dat is waar Stages Flight voor staat. Sinds twee weken wordt het aangeboden bij sportschool David Lloyd Antwerpen in Edegem. Enkele bekende Vlamingen en sporters mochten meteen een demonstratie komen geven.

Filip Spoelders

Lieve Paulus, Europees kampioene triatlon van 1985 en 1986, mocht de BV’s en sporters Louis Talpe, Lotte Kopecky, Sugar Jackson, Dominique Monami, Charlotte Devos, Marc Sluszny en Rik Van Linden doen zweten.

© Jan Van der Perre

“Dit systeem van trainen wordt tijdens de winter gebruikt door de wielerploeg Team Sky. Aan de hand van een inleidende fietstest bepaalt de hometrainer de persoonlijke gegevens, zoals de wattage of Functional Treshold Power (FTP) van de deelnemer. Dit vermogen kan de fietser een uur volhouden en zo worden de zones bepaald waarbinnen je niet te hard, maar ook niet te licht gaat trainen. Je krijgt dus een individueel schema, maar toch zit je in een groepsles. Het is ideaal om je conditie op een vijftal weken op te bouwen”, geeft lesgeefster Lieve aan.

De deelnemers kunnen op het grote scherm vooraan hun vorderingen maar ook die van de andere fietsers bekijken. Alle deelnemers aan Stages Flight krijgen in hun mailbox de gegevens van hun training. Zo kunnen ze na iedere sessie hun vorderingen bestuderen.

© Jan Van der Perre

Sporters geven het voorbeeld

© Jan Van der Perre

De bekende sporters gaven zich gisteren helemaal en reden een vol uur op eigen ritme, maar toch met een oog op wat hun buren deden. “Het is zeker leuk om te doen. Ik ben natuurlijk wel wat gewoon met mijn trainingsschema, maar ik zweet toch. Het is redelijk zwaar, al is dat de bedoeling wanneer je naar een fitnesscentrum komt. Zo’n indoor groepsles is trouwens een aangename afwisseling voor mijn individuele trainingen op rollen waarvoor ik thuis alleen train”, vertelt wereldkampioene ploegkoers Lotte Kopecky uit Niel.

Acteur Louis Talpe amuseerde zich eveneens op de hometrainers. “Het was de eerste maal dat ik Stages Flight deed, maar het was een fijne ervaring. Door mijn Iron Man en triatlons ben ik op de hoogte van de betekenis om bepaalde wattages te trappen, maar Lieve legde dit nog eens goed uit. Dit soort training is een ideaal onderdeel om mijn interval en explosiviteit te trainen. Tijdens duursporten train ik vooral lange afstanden terwijl dit perfect is om de hartslag eens even de hoogte in te jagen. Het trainen in groep en de statistieken die je in beeld krijgt motiveert me wel. Uiteindelijk volgt iedereen zijn eigen ritme, maar ik ben wel iemand die graag meer en sneller wil. Daarom kan je ook eens naar de prestaties van de anderen kijken”, reageert Talpe.

© Jan Van der Perre

Mocht langer duren

© Jan Van der Perre

Voor Sugar Jackson mocht de demo zelfs nog een tijdje langer doorgaan dan één uur. “Dit was een ideale training, maar het mocht zeker langer duren. Ik zweette bijna niet. Daarom ga ik eigenlijk liever lopen in open lucht. Van fietsen word ik niet moe. Ik denk dat mijn conditie nog steeds heel goed is. Ik train zes uur per dag, want thuis blijven zitten helpt niet. Ik kom geregeld naar David Lloyd voor mijn krachttraining en de kindjes komen graag naar hier om te zwemmen.”

Charlotte Devos, voormalig aanvoerster van de nationale hockeyploeg de Red Panthers, zag wel voordelen in de op maat gemaakte trainingsschema’s. “Na die eerste kleine test is het fijn om weten in welke zones je moet rijden om goed te trainen. Op die manier is het voor iedereen afzien. Je kan je ook niet verstoppen omdat de gegevens op het scherm komen. Hierdoor werd ik wel getriggerd. Al moet ik zeggen dat mijn competitieve instelling van vroeger sterk verminderd is. Ik zoek nog naar een andere individuele vorm van beweging zoals bijvoorbeeld yoga.”

© Jan Van der Perre

Genieten

Ondanks het uurtje stevig sporten hield ex-tennister Dominique Monami een goed gevoel over aan de Stages Flight. “Het was echt een zalige activiteit. Het is nu even geleden, maar ik deed geregeld aan spinning. Eigenlijk is deze sportvorm een beetje hetzelfde. Alleen weet je met Stages Flight beter waar je staat op conditioneel vlak. Het is een goede training om jezelf te verbeteren en om de conditie op te bouwen. Ik denk zeker dat ik het de volgende weken nog een paar keer ga doen. De conditie verbeteren hoeft voor mij niet meer. Als ik maar kan genieten.”