Direct naar artikelinhoud

Kunstenaar Laurence Aëgerter combineert beelden die associaties op gang brengen

Photographic Treatment.Beeld Laurence Aëgerter

Laurence Aëgerter prikkelt de fantasie met verrassende fotocombinaties voor dementerenden. 'De zieken verzorgen' maakt deel uit van een tentoonstelling over zeven goede daden.

In CBK Zuidoost kijk ik naar twee pagina's van een opengeslagen boek en er gebeurt iets raars. Links zie ik drie slapende kinderen. Rechts wapperend wasgoed en een klein stukje van een Tibetaans vlaggetjessnoer - denk ik, de foto's zijn in zwart-wit. Maar ik vóél ook iets: 'ffffffff'. Daar is het weer: 'ffffff'. Alsof iemand zachtjes tegen mijn oor blaast. Raar toch wat de hersenen doen.

Deze fotocombinaties zijn bedoeld voor mensen bij wie de hersenen haperen: dementerenden. In een prachtige vijfdelige boekenserie genaamd The Photographic Treatment combineert kunstenaar Laurence Aëgerter steeds twee beelden die associaties op gang kunnen brengen. Links Grace Kelly, rechts tarotkaarten. Links de maan, rechts het meisje met de parel van Vermeer. Links twee knuffelende oude mannen, rechts een grote cactus. In taal werkt het nauwelijks, in beeld des te beter. Aëgerter ontwikkelde de boeken en andere middelen (kijk op photographictreatment.com en probeer het zelf) voor zorginstellingen die inmiddels met succes 'foto-interventies' uitvoeren. Het bekijken is niet bedoeld om herinneringen op te halen, maar om de fantasie te gebruiken. Aëgerters werk vertegenwoordigt 'De zieken verzorgen', een van de zeven werken van barmhartigheid die op de gelijknamige tentoonstelling zijn verbeeld . Van het spijzigen van de hongerigen tot en met het begraven van de doden (zoek ze even op) ; steeds is er een kunstenaar gevonden die daar op een niet-religieuze manier iets mee doet. Denk aan Bas Timmer (maker van de Sheltersuit, een weerbestendige jas/slaapzak voor daklozen): 'de naakten kleden'. Of Helen Zeru (die in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba haar eigen moeder moest opgraven vanwege stadsuitbreiding): 'de doden begraven'. Een tentoonstelling met zeven keer goede daden zou kunnen bezwijken onder goede bedoelingen, maar daar zijn de werken te bijzonder voor. En kom, cynisme is uit. Als ik oud, ziek, dementerend en/of dood ben, hoop ik van harte op een kunstenaar aan mijn zijde.

Works of Mercy / Werken van Barmhartigheid. CBK Zuidoost Amsterdam, t/m 30/6