Direct naar artikelinhoud

Bij vlagen subliem City maakt einde aan slechte reeks met zege bij Tottenham

Manchester City heeft zaterdagavond op Wembley met 1-3 gewonnen van Tottenham Hotspur. Hiermee hebben de Citizens zich hersteld van een dip. Wanneer Manchester United morgen verliest bij het bijna gedegradeerde West Bromwich Albion is de bij vlagen subliem spelende stadgenoot kampioen. Pep Guardiola zal die wedstrijd niet bekijken. Liever speelt de City-manager, zo beweerde hij na afloop, golf met zijn zoon.

Sterling viert zijn doelpunt, nadat de kleine dribbelaar eerder wederom miste voor een halfleeg doel.Beeld EPA

Na drie nederlagen op een rij – twee tegen Liverpool en een tegen Manchester United – was het de vraag hoe de spelers van Manchester City, ontdaan van hun aura van onoverwinnelijkheid, zouden beginnen aan de topwedstrijd bij Tottenham Hotspur. Het antwoord op deze vraag liet slechts drie minuten op zich wachten. Uit een voorzet van Bernardo Silva volleerde Leroy Sane met de buitenkant van zijn linkervoet op de paal. Het schot zette de toon voor de eerste helft, althans het grootste deel ervan.

City combineerde als vanouds, maar het was een lange bal waaruit de openingstreffer ontstond. Vincent Kompany’s pass werd verkeerd ingeschat door Davinson Sanchez, die vaker moeite heeft met dit soort spelsituaties, waarna Gabriel Jesus eenvoudig kon scoren. Het zorgde er niet voor dat Tottenham, dat wat doelloos speelde, wakker werd geschud. Integendeel. Twee minuten later tikte City de gastheren weg waarna doelman Hugo Lloris de snelle Raheem Sterling onderuit schoffelde. De strafschop werd moeiteloos benut door de Turkse middenvelder Ilkay Gündogan.

Uit herhalingen bleek dat Sterling net buiten de zestien was neergelegd, maar na drie wedstrijden waarin het slachtoffer was geworden van foute arbitrale beslissingen had City wel wat geluk verdiend. Voor Spurs leek het veld van de tijdelijke en volgepakte thuishaven Wembley weer eens te groot te zijn, en de sfeer te doods. De wedstrijd vormde een levensgroot verschil met hetzelfde treffen anderhalf jaar geleden op het oude vertrouwde White Hart Lane waar Pep Guardiola zijn eerste ‘Engelse’ nederlaag leed.

Maar de ploeg van Mauricio Pochettino toonde veerkracht. Met een beetje geluk kwam de bal bij Harry Kane, die met een subtiele pass Christin Eriksen in stelling bracht en deze Deen scoorde. Het doelpunt leidde tot veel grappen: Kane is eerder deze week bij de FA in beroep gegaan om het tweede doelpunt tegen Stoke City, dat was toegekend aan Eriksen, op zijn naam te krijgen, aangezien hij zijn schouder zou hebben geraakt. Kane is er veel aan gelegen om Mo Salah, die vandaag weer scoorde, in te halen op de topscoorderslijst.

Jagen is een groot woord, maar na rust ging Spurs op zoek naar de gelijkmaker. De enige ploeg die dicht in de buurt kwam bij scoren was City. Na een uur kreeg Jesus een open kans na een heerlijke pass van Gundogan, maar de Braziliaan miste. Tien minuten later miste Sterling een kans zoals alleen hij dat kan, van dichtbij voor een halfleeg doel. Uit een corner even later wist de kleine nummer zeven toch te scoren, waarmee de wedstrijd voorbij was. De duizenden City-fans dansten de Poznan, arm in arm met de rug naar het veld – terwijl het stadion als een vergiet leegliep.