De sneeuwval stuurt het verkeer in de war in Helsinki
2024 Anadolu

Uitzonderlijke sneeuwval verstoort verkeer in Finland

In Finland ligt een dikke laag sneeuw en dat is vrij uitzonderlijk voor deze tijd van het jaar. Het openbaar vervoer raakte verstoord. Het tramverkeer in Helsinki is een tijd opgeschort door aanvriezende regen.

Wie dit voorjaar nog eens wil gaan sleeën, moet in Finland zijn. Het heeft er hard gesneeuwd. In de hoofdstad Helsinki werd er een laag van 8 centimer gemeten, op andere plekken zelfs 20 centimeter. "Zo veel sneeuwval in het zuiden zo laat in de lente is ongebruikelijk, zelfs uitzonderlijk", zegt Ville Siiskonen van het Finse Meteorologisch Instituut.  

Dat het in deze periode van het jaar nog zo fel sneeuwt, is in Finland niet meer gebeurd sinds 1972. Voor het bijzondere voorval is er in het Fins zelfs een woord: 'takatalvi', vrij vertaald 'nawinter'.

Bekijk: De Finse 'takatavi' haalt na jaren nog eens hard uit

Videospeler inladen...

Verkeer in de war

Veel Finnen vinden de felle winterprik niet om mee te lachen. Er zijn al de hele dag ernstige storingen bij het openbaar vervoer in de hoofdstedelijke regio. Door de aanvriezende regen ligt er ijs op de bovenleidingen van het tramspoor. Daardoor kunnen trams niet rijden in het stadscentrum.

Daarnaast worden ook veel bus- en treinritten geannuleerd en zijn er veel vertragingen. De moeilijke weersomstandigheden spelen ook de luchthaven van Helsinki parten.

Het ziet er naar uit dat de Finnen niet lang op de tanden moeten bijten, want de verwachting is dat het kwik de komende dagen weer zal stijgen.

Meest gelezen