in beeldStudentenprotesten Nederland

Nederlandse universiteiten en hogescholen komen met regels voor acties: spontaan demonstreren mag niet, maskers verboden

Zo’n 14 universiteiten en 36 hogescholen in Nederland komen met gezamenlijke richtlijnen omtrent protestacties naar aanleiding van de pro-Palestijnse studentenprotesten van de voorbije dagen. Gezichtsbedekkende kleding dragen tijdens demonstraties is voortaan verboden.

cdl

14 Nederlandse universiteiten en 36 hogescholen hebben gezamenlijke regels gepubliceerd om protesten op hun terreinen onder controle te houden. In het document staat dat demonstreren een recht is en dat protestacties op de universiteit en hogeschool toegestaan zijn. Spontaan beginnen te demonstreren mag niet: alle acties moeten vooraf aangemeld worden en ze mogen onderzoeksactiviteiten en lessen niet verstoren. Actievoerders mogen ook geen gebouwen bezetten. Overnachten op een terrein van de universiteit of hogeschool is verboden, net als gezichtsbedekkende kleding dragen tijdens protestacties.

Als betogers zich niet aan de regels houden, kan de hogeschool of universiteit aangifte doen en wordt ingezet op “de-escalatie”. Wie gezichtsbedekkende kleding draagt, zal gevraagd worden die te verwijderen of de campus te verlaten.

De regels komen er na weken van pro-Palestijnse studentenprotesten, die af en toe eindigden in geweld en tussenkomsten van de politie. Maandag liep een actie in een Amsterdams universiteitsgebouw uit de hand en werden er vernielingen aangericht. De politie pakte tientallen demonstranten op. De Universiteit van Amsterdam schatte de schade nadien in op anderhalf miljoen euro. (cdl)