V.l.n.r. Billie Eilish, Ariana Grande en Tailor Swift

Muziek van Billie Eilish, Ariana Grande en Taylor Swift keert terug naar TikTok

Het socialemediaplatform TikTok heeft een akkoord bereikt met Universal Music Group (UMG), het grootste muziekconcern ter wereld. Daardoor kunnen TikTok-gebruikers binnenkort opnieuw de muziek van onder andere Taylor Swift, Billie Eilish en Ariana Grande gebruiken voor hun video's. 

In januari dit jaar kondigde Universal Music Group aan dat het de samenwerking met TikTok zou stopzetten. Nieuws dat menig videomaker naar adem deed happen, want daardoor verdwenen heel wat populaire liedjes van het platform. UMG vertegenwoordigt immers artiesten als Taylor Swift, Billie Eilish en Ariana Grande.

Het muziekbedrijf en TikTok slaagden er maar niet in om een akkoord te vinden over de vergoeding die moest uitbetaald worden aan artiesten voor het gebruik van hun muziek. UMG beschuldigde TikTok ervan "een bedrijf te zijn waar muziek een belangrijke rol speelt, maar dat weigert om een eerlijke waarde te betalen voor de muziek van de artiesten".

Grote platenfirma's krijgen niet alleen royalty's van streamingplatformen zoals Spotify, maar ook van socialemediaplatformen zoals Instagram en TikTok die de muziek van hun artiesten gebruiken. Ondanks de omvang van het platform, was het slechts goed voor 1 procent van de inkomsten van UMG, verweet het muziekbedrijf TikTok.

TikTok en privacy

Na maandenlange onderhandelingen tussen UMG en TikTok werd er nu wel een akkoord bereikt. Het is onduidelijk of de deal een hogere vergoeding voor de artiesten betekent, maar voor TikTok is het wel een serieuze opsteker. TikTok-CEO Shou Chew zegt dat hij tevreden is dat het bedrijf "een weg vooruit" heeft gevonden met UMG. 

Het akkoord komt immers op een belangrijk moment voor het sociale mediaplatform. Verschillende grote markten, waaronder die van de Verenigde Staten en de Europese Unie, dreigen ermee om het gebruik van TikTok op hun grondgebied in te perken. 

Volgens de Amerikanen zou ByteDance, het moederbedrijf van TikTok, te sterke banden hebben met de Chinese Communistische Partij. Volgens Chinese wet zijn Chinese bedrijven immers verplicht om samen te werken met de Chinese inlichtingendiensten als die dat vragen. 

Dat doet alarmbellen afgaan bij de Amerikaanse overheid. Zo zou China via de app een massa persoonlijke data van gebruikers kunnen verzamelen, bijvoorbeeld van journalisten, overheidsmedewerkers, volksvertegenwoordigers en zelfs ministers.

De app zou daarnaast gebruikt kunnen worden om smartphones te besmetten met kwaadaardige spionagesoftware of virussen. Of de Communistische Partij zou de app ook kunnen inzetten om, via gerichte aanbevelingen, de publieke opinie te beĂŻnvloeden.

Concreet bewijs van bovenstaande beweringen is er echter niet.

De geĂźpdatete catalogus zal binnen de 1 Ă  2 weken beschikbaar zijn voor gebruikers. Het betekent ook dat de muziek van video's die gedempt werden, opnieuw te horen zal zijn.

Meest gelezen