© K. Deckers

© K. Deckers

© K. Deckers

© K. Deckers

© K. Deckers

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Rode Kruisopvangcentrum Overpelt realiseert fietsproject dankzij steun van Een Hart voor Limburg

In het Rode Kruisopvangcentrum van Overpelt verblijven naast alleenstaande mannen en vrouwen ook een dertigtal kinderen in gezinsverband. De kinderen die naar school gaan in Overpelt doen dit grotendeels met de fiets. Ook voor andere verplaatsingen in de gemeente zijn ze vaak aangewezen op de fiets.

K. Deckers

In het najaar van 2017 diende het opvangcentrum een aanvraag tot projectsubsidie in bij een Hart voor Limburg voor een fietsproject. Het opvangcentrum was op zoek naar financiële middelen voor de aankoop van nieuwe fietsen, maar ook voor de organisatie van fiets- en verkeerslessen voor de kinderen en jongeren. Het Fonds kende hiervoor een subsidie van 6.800 euro toe. Met deze middelen kocht het opvangcentrum 28 nieuwe fietsen aan. De kinderen en hun ouders beschikken daardoor nu allemaal over een goede fiets.

Het project omvatte echter meer. Opdat de kinderen zich ook veilig op de weg kunnen begeven, ging het opvangcentrum op zoek naar een partner die fiets- en verkeerslessen kon aanbieden. Daarvoor ging men in zee met Groep Intro, een vormingsorganisatie die veel ervaring heeft met kwetsbare groepen. De kinderen en jongeren kregen een fiets- en verkeerscursus aangeboden van 10 uur. Tijdens deze cursus werden er fietsvaardigheden aangeleerd, met voldoende aandacht voor de veiligheid en de verkeerssituatie rond het opvangcentrum. De lessen startten bij aanvang van het schooljaar en werden op 24 oktober 2018 afgerond. Naast een fietsdiploma ontvingen de deelnemers ook een fluovestje en fietshelm.

Het project betekent echter meer dan alleen deze praktische ondersteuning. Het vergroot de mobiliteit van de kinderen die in het opvangcentrum verblijven, opent de deuren naar een vlot-tere deelname aan het sociale leven buiten het opvangcentrum en haalt hen uit hun isolement.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer