Direct naar artikelinhoud
Nederland

Monument voor slachtoffers vlucht MH17 onthuld: "Dit zal een plek voor de eeuwigheid zijn"

Monument voor slachtoffers vlucht MH17 onthuld: "Dit zal een plek voor de eeuwigheid zijn"
Beeld ANP

In de Nederlandse stad Eindhoven is een gedenkteken onthuld voor de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17. Het beeld 'De Verbinding' staat bij de ingang van de vliegbasis, een plek die bij de nabestaanden emoties oproept omdat alle slachtoffers in 2014 via Eindhoven uit Oekraïne terugkwamen.

"MH17 raken we nooit meer kwijt en ongewild werd de vliegbasis een unieke plek", zei de Eindhovense burgemeester Jorritsma in zijn toespraak. "Op deze plek kwamen de slachtoffers thuis en werden de nabestaanden verenigd om gevoelens van verdriet, woede en ongeloof te kunnen delen."

Tijdens diverse ceremonies werden kisten met menselijke resten op de vliegbasis in rouwauto's geplaatst en in colonne naar Hilversum gebracht. De ingang van de vliegbasis veranderde destijds in een bloemenzee.

"Geschokt waren we en dat zijn we nog steeds. De indrukwekkende ceremonies zijn in de ogen en harten van iedereen gebrand en vormden het moment dat de waardigheid en respect voor de slachtoffers terugkeerde. Dit zal een plek voor de eeuwigheid zijn" , voegde Van de Donk er aan toe.

Lees verder onder de foto.

Onthulling van het monument.Beeld ANP

Het monument is een initiatief van de stichting Walk-for-298, opgericht door een van de hulpverleners tijdens de aankomstceremonies. Het initiatief in Eindhoven staat los van het nationale monument in Vijfhuizen (bij Schiphol) dat vorig jaar officieel werd geopend.

De onthulling werd bijgewoond door honderden nabestaanden, hulpverleners en prominenten zoals burgemeesters, ambassadeurs en toenmalig minister Buitenlandse Zaken en huidig vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans.

Het vliegtuig van vlucht MH17 werd op 17 juli 2014 boven Oost-Oekraïne uit de lucht geschoten door een Buk-raket, een wapen van Russische makelij. Alle 298 inzittenden kwamen om. Onder hen waren 196 Nederlanders en 6 Belgen.