Het hof van assisen veroordeelde Joris H. in 2005 nog tot vijftien jaar cel voor roofmoord.© rr

Veertiger die eerder werd veroordeeld voor ‘schoenmoord’ riskeert nieuwe straf: “Hij greep ex bij de keel”

Balen -

Joris H. (43) uit Balen riskeert een celstraf van een jaar voor nieuwe feiten van partnergeweld. De man kreeg in 2005 nog vijftien jaar cel als een van de daders van een roofmoord in Limburg. Eind vorig jaar heeft hij volgens het parket zijn ex-partner bij de keel gegrepen.

Bart Van den Langenbergh

Het was al de tweede keer in enkele jaren tijd dat Joris H. uit Balen zich voor de strafrechter in Turnhout moest verantwoorden voor partnergeweld. In april 2023 kreeg hij voor een periode van twee jaar voorwaarden opgelegd na het uiten van doodsbedreigingen aan zijn toenmalige vriendin begin november 2022. “Hij zei dat hij haar de keel zou oversnijden, en dat hij haar zou neerschieten als zij aan zijn deur zou staan. De politie vond tijdens een huiszoeking twee BB-guns terug”, zei het parket toen.

LEES OOK. 42-jarige man moet voorwaarden naleven na uiten van doodsbedreigingen aan vriendin

Acht maanden na die veroordeling, op 3 december 2023, kwam het tot een nieuwe ruzie met zijn intussen ex-partner. Voor die feiten riskeert Joris H. een celstraf van een jaar, eventueel met nieuwe probatiemaatregelen, en een boete van 800 euro. “Na een knipperlichtrelatie van vijf jaar heeft hij de vrouw bij de keel gegrepen om haar uit de woning te zetten”, zei de openbare aanklager dinsdag op de rechtbank in Turnhout. “Het slachtoffer liep verwondingen aan de halsstreek op. Tijdens eerdere contacten met de justitieassistent beweerde hij dat hij haar nek zou omwringen als hij haar nog eens tegen zou komen en hij zei dat hij begreep dat er familiedrama’s kunnen gebeuren.”

Medeplichtigheid

Het hof van assisen in Tongeren veroordeelde Joris H. in 2005 nog tot vijftien jaar cel voor roofmoord. Hij werd schuldig bevonden aan medeplichtigheid bij de moord op Rita Van der Heyden in Vliermaalroot, de zogenaamde ‘schoenmoord’.

LEES OOK. Joris (42) werd in 2005 veroordeeld voor roofmoord, nu wordt hij vervolgd voor doodsbedreigingen aan zijn vriendin

Volgens zijn advocate heeft H. de vrouw niet bij de keel gegrepen, enkel bij haar arm. “Door een fractuur aan zijn rechterschouder kan hij zijn rechterarm en -schouder niet gebruiken”, pleitte meester Leen Wellens. “De twee hebben opnieuw contact met elkaar, in die zin dat ze met elkaar praten. Ze kunnen niet zonder elkaar, maar ook niet met elkaar leven. Mijn cliënt doet zijn best, maar heeft het moeilijk om met frustraties om te gaan.” De raadsman vroeg om de eerdere probatiestraf te behouden en bijkomende voorwaarden op te leggen.

De rechter doet een uitspraak op 18 juni.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Turnhout