CD&V werpt zich op als dam tegen de extremen met nieuw 70-puntenplan: “Wij zijn het enige geloofwaardige alternatief”

CD&V-voorzitter Sammy Mahdi lanceert een alternatief 70-puntenplan.© BELGA

In de aanloop naar het verkiezingscongres van CD&V zondag lanceert voorzitter Sammy Mahdi alvast een 70-puntenplan. Daarmee wil de partij zich uitdrukkelijk afzetten de extreme partijen. “Wij zijn er voor de mensen die opnieuw zekerheid willen.”

Siska Thuysbaert

Als een van de laatste partijen klopt CD&V zondag haar definitieve verkiezingsprogramma af. In aanloop naar het verkiezingscongres van zijn partij lost voorzitter Sammy Mahdi alvast een 70-puntenplan met voorstellen. En neen, de verwijzing naar het 70-puntenplan van het Vlaams Blok uit de jaren negentig is niet toevallig. De christendemocraten willen uitdrukkelijk een dam opwerpen tegen het Vlaams Belang. CD&V is daarin niet de enige partij. Vooruit voert expliciet campagne tegen extreemrechts en ook de groenen zetten zich af tegen het Vlaams Belang. “Wij zijn het enige geloofwaardige alternatief voor de extremen”, claimt CD&V. “Wij zijn er voor de mensen die opnieuw zekerheid willen.”

LEES OOK. Ook na 9 juni willen ze verder zonder MR: waarom PS en Ecolo juist nu de Franstalige regering laten vallen

Om die zekerheid is het Mahdi te doen bij de verkiezingen van 9 juni. “We leven in een turbulente wereld. Er is een oorlog aan de gang op het Europese continent. Het Midden-Oosten staat in brand. En de politieke ontwikkelingen in de VS maken duidelijk dat Europa meer en meer voor haar eigen veiligheid zal moeten instaan”, zegt de voorzitter. “Tegelijkertijd staan we voor politiek onzekere tijden en dreigen de extremen ons land te verlammen.”

(Lees verder onder de foto)

© BELGA

Drie domeinen

In haar plan schuift CD&V 70 voorstellen naar voren die mensen meer zekerheid zouden moeten geven. Op drie domeinen wil de partij het verschil maken. De eerste prioriteit van CD&V is welzijn. Daar zet de partij de ingeslagen koers van de afgelopen legislatuur binnen de Vlaamse regering verder. Zo willen de christendemocraten een automatische indexering van het Groeipakket en een verdubbeling van het budget voor de kinderopvang.

De eerste prioriteit van CD&V is welzijn. Daar zet de partij de ingeslagen koers van de afgelopen legislatuur binnen de Vlaamse regering verder

Nieuw is het familiekrediet dat de partij wil invoeren. CD&V stelt het voor als een rugzakje aan verlofrechten dat ieder kind met zich meebrengt. Concreet gaat het om 30 weken geboorteverlof te verdelen onder beide ouders. Op het vlak van inkomen, de tweede prioriteit van CD&V, blijft de fiscale blauwdruk die minister van Financiën Vincent Van Peteghem op tafel legde binnen de federale regering het uitgangspunt. Het derde thema waarop CD&V het verschil wil maken, is veiligheid. Wie zich niet aan de regels houdt, moet kordaat aangepakt worden, als het van CD&V afhangt.

Volkspartij

Met dat programma dat zondag volledig uit de doeken gedaan wordt, wil Mahdi zijn partij in de markt zetten als een warme, conservatieve volkspartij. De voorzitter mikt – niet geheel overwacht – op het politieke centrum. “Economisch gezien zijn we centrumlinks. Op het socioculturele vlak zijn we centrumrechts”, klinkt het. In de laatste peiling strandt CD&V op 13,1 procent. Dat is het beste resultaat voor de partij sinds de verkiezingen. De vraag is of die voorzichtige remonte ook effectief zal volstaan om dé volkspartij van Vlaanderen te worden bij de verkiezingen.

LEES OOK.Deze Vlamingen weten al op wie ze gaan stemmen: “Er is maar één partij die voeling heeft met wat leeft bij de gewone man”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen