Het schrijversduo Elvis Peeters (links) en Baloji (rechts).

Baloji, Liga voor Mensenrechten, Elvis Peeters en 10 andere laureaten krijgen de Vlaamse cultuurprijs Ultima

De Belgisch-Congolese artiest Baloji, de Liga voor Mensenrechten en het Gents Universiteitsmuseum (GUM) met de aanliggende plantentuin hebben dinsdagavond een Ultima gewonnen. De Vlaamse cultuurprijzen zijn uitgereikt aan dertien laureaten in totaal, in evenveel categorieën, door een jury van deskundigen.

Bron: BELGA

Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) kreeg een prominente rol tijdens de liveshow. Zo belde de minister alle winnaars persoonlijk op om hen te vertellen dat ze een Ultima hadden gewonnen. VRT-gezichten Sofie Lemaire en Thomas Vanderveken interviewden de laureaten, sommigen in het Engels, en leidden de gala-avond in goede banen.  

De filmmaker, muzikant, acteur en ontwerper Baloji oogstte de Ultima voor Film & Visuele Media. Zijn eerste langspeelfilm Augure ging vorig jaar in première op het Filmfestival van Cannes. Als enige Belgische film in de officiële selectie, kaapte de film de prijs New voice weg in de nevencompetitie Un certain regard, die gedurfd en origineel werk van weinig bekende filmmakers wil programmeren. De film was ook de Belgische Oscarinzending van 2024. 

In de categorie Letteren zegevierde het schrijversduo Elvis Peeters, bestaande uit Nicole van Bael en Jos Verlooy. Samen schrijven ze al meer dan dertig jaar kinderboeken, romans, theater en poëzie.

LEES OOK. Schrijversduo Elvis Peeters uit Kessel valt met Ultima voor de Letteren alweer in de prijzen: “Nog nooit samen een writer’s block gehad”

De Ultima voor Sociaal-Cultureel Volwassenenwerk was voorbehouden voor de Liga voor Mensenrechten. Die Vlaamse organisatie tracht sinds haar oprichting in 1979 een inclusieve samenleving te verwezenlijken. De Ultima voor Cultureel Ondernemerschap was dan weer voorbestemd voor Onkruid, een organisatie die kunstenaars in contact brengt met ondernemers. 

Het GUM en de plantentuin werden bekroond met de Ultima voor Roerend en Immaterieel Erfgoed. Sinds 3 oktober 2020 kunnen bezoekers er op een toegankelijke manier kennismaken met de academische erfgoedverzameling van de Universiteit Gent. Na Phallus. Norm & Vorm opende vorige maand in het GUM de tentoonstelling Wonderkamer van de Waarheid.  

Elke Ultima-winnaar krijgt een geldprijs van 10.000 euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER