Mechelaar Vincent Valkenaers kroont zich tot wereldkampioen speedsurfen: “En dat met een kapot zeil, ongelofelijk”

Tussen 21 en 30 april was de wereldtop van het speedsurfen afgezakt naar het Franse La Palme. Onder anderen de 26-voudige Franse wereldkampioen Antoine Albeau deed er een gooi naar een nieuwe titel. Allemaal voor niks, want het was Mechelaar Vincent Valkenaers die uiteindelijk op wereldkampioen speedsurfen werd. “En dat met een kapot zeil op dag twee.”

Dries Van Thielen

Speedsurfen is een windsurftak waarbij de surfer de hoogst mogelijke snelheid probeert te halen op een afstand van 500 meter. Afhankelijk van de wind worden er verschillende manches (of heats) afgewerkt. Voor dit event telden uiteindelijk de vier beste pogingen.

Valkenaers finishte twee keer op plek één en griste ook nog twee runner-upplaatsen met zich mee. “Niet slecht voor een semiprof, hè”, knipoogt Vincent Valkenaers, die in het dagelijkse leven een eigen schrijnwerkerij heeft. “Nochtans had ik niet al te veel ambities toen ik naar La Palme afzakte. Ik zit middenin een uitgebreide verbouwing en daar kroop handenvol tijd in.”

Records

En toch: door zijn wereldtitel wordt Valkenaers stilaan een legende in de speedsurfwereld: nog altijd houdt hij het Belgisch record op de 500 meter én haalde hij met 103,7 kilometer per uur (!) de hoogste topsnelheid ter wereld. Dat kwam nu ook gevoelig dicht bij een nieuw record. “Tijdens een van mijn manches haalde ik een gemiddelde snelheid van 86,5 kilometer per uur, dicht bij het openwaterrecord.”

Vorig jaar moest hij nog genoegen nemen met een tweede plek, na de legendarische Franse surfer Antoine Albeau. “Toen was ik nog niet voldoende geëquipeerd. Daarna ben ik naar een sponsor gegaan en heb ik materiaal op mijn maat gekregen. Met dit materiaal zat er goud in, ook op momenten dat er minder wind zou staan.”

Vincent op het hoogste schavotje, tussen Nederlander Hans Kreisel en Fransman Antoine Albeau.© rr

Albeau werd uiteindelijk derde, de Nederlander Hans Kreisel was goed voor zilver.

Namibië

Nochtans begon de wedstrijd niet goed voor Valkenaers. “Op de eerste dag dat we mochten surfen (in totaal was er voor drie dagen voldoende wind waarop er gesurft kon worden, red.) heb ik door de stevige wind mijn zeil kapotgetrokken. Toch slaagde ik er nog in om een tweede plekje te halen in die heat. Het is echt ongelofelijk. En op de tweede dag verloor ik ver in zee de connectie met mijn bord, waardoor ik 25 minuten terug kon zwemmen naar het strand. En dat met lood aan mijn vest voor het evenwicht.”

“Op de tweede dag verloor ik ver in zee de connectie met mijn bord, waardoor ik 25 minuten terug kon zwemmen naar het strand. En dat met lood aan mijn vest voor het evenwicht”

Vincent Valkenaers

Wereldkampioen speedsurfen

De ambities van de Mechelaar zijn allesbehalve gestild. “Nu is het de bedoeling om in november het wereldrecord te halen op de 500 meter. Daarvoor zak ik af naar Namibië om er een gemiddelde snelheid van 100 kilometer per uur te halen. Maar dan zal er nog veel getraind moeten worden.”

© rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Andere sporten