In Berlijn vertrekt het allerlaatse vliegtuig met binnenlandse post van Deutsche Post richting Stuttgart.
Foto: AP

Duits postbedrijf stopt met binnenlandse luchtpost om CO2-uitstoot te verminderen

Het Duitse postbedrijf Deutsche Post stopt met binnenlandse post met het vliegtuig te vervoeren. Zo vermindert het bedrijf zijn CO2-uitstoot met 80 procent. Ook het afnemende belang van brieven speelt een rol in de beslissing. Daarmee komt er in Duitsland een einde aan bijna 63 jaar binnenlandse luchtpost.

Vanmorgen vroeg is in Stuttgart een vliegtuig met de laatste binnenlandse luchtpost geland. Deutsche Post stopt met de binnenlandse luchtpost en kiest ervoor om de post over land te transporteren. Op die manier gaat het postbedrijf 80 procent minder CO2 uitstoten.

6 vliegtuigen hebben voor de laatste keer post vervoerd van het noorden naar het zuiden van Duitsland. De vliegtuigen hadden samen 1,5 miljoen brieven aan boord, goed voor een totaalgewicht van 53 ton. Dat is ongeveer 3 procent van alle post die het bedrijf dagelijks verstuurt.  

Marc Hitschfeld, de COO van Deutsche Post en moederbedrijf DHL, heeft gemengde gevoelens bij de beslissing. "In tijden van klimaatverandering valt de binnenlandse luchtpost niet langer te rechtvaardigen. Dat is goed nieuws voor het milieu", klinkt het. "Anderzijds is het het einde van een hoofdstuk in de postgeschiedenis waarmee medewerkers zich jarenlang konden identificeren."

Nieuwe wet

Met de beslissing komt er een einde aan bijna 63 jaar binnenlandse luchtpost. In september 1961 vertrok in Duitsland de eerste vlucht met binnenlandse post. Zo konden brieven sneller op hun bestemming aankomen. Maar in de jaren 1990 nam het belang van brieven af en werden ze steeds minder verstuurd.

Omdat de briefpost minder belangrijk wordt, ligt er in Duitsland een wet op tafel die de druk op de postbedrijven moet verminderen. Nu moet 80 procent van de brieven binnen een dag op de bestemming aankomen. Volgens de nieuwe regelgeving moet 95 procent van de post na 3 werkdagen aankomen. De wet moet nog worden goedgekeurd in het parlement. Met die lagere tijdsdruk in het vooruitzicht, wordt de binnenlandse luchtpost overbodig.

Meest gelezen