© Tyler Olson - Fotolia

Politie start onderzoek naar Hasseltse zwendel in raskatten na miscommunicatie met Nederlandse collega’s

De politie Limburg Regio Hoofdstad en de Inspectie Dierenwelzijn zijn gestart met een onderzoek naar een zwendel met raskatten vanuit de Kerkhofstraat in Hasselt. Door een miscommunicatie met de dierenpolitie in Nederlands-Limburg vernamen de Hasseltse agenten donderdag pas in onze krant het nieuws over het gesjoemel. “Intussen zijn we geïnformeerd. Wij weten over wie het gaat en we zullen de nodige maatregelen nemen”, zegt politiewoordvoerster Dorien Baens.

Geert HOUBEN

De kittens komen via Servië naar het Hasseltse doorsluishuis. De katjes zijn te jong, ongezond en niet gevaccineerd. “Via de zoekertjessite Marktplaats.nl komen kandidaten in contact met de verkoper. Ze kunnen de katjes gaan bekijken in Hasselt of in Geleen. Ook vandaag staan er nog altijd advertenties van de malafide verkopers op de site. Intussen heb ik er in een periode van een jaar al een honderdtal verzameld”, zegt agent Paul Savelkouls van de Nederlandse dierenpolitie.

Tot 800 euro

De prijzen voor de raskatten lopen op tot 800 euro. Na een klacht van een klant van wie het kitten snel overleed, is in Nederland een onderzoek begonnen. Savelkouls probeerde woensdag tevergeefs zijn collega’s in België te verwittigen. “Ik nam contact op met het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen. Daar werd ik van nummer naar nummer doorgestuurd. Door de verhuizing van de politie in Hasselt had ik hun nieuwe gegevens niet”, zegt Savelkouls, die deeltijds voor de dierenpolitie werkt.

Maatregelen

“Een miscommunicatie. Elke klacht inzake dierenwelzijn nemen we serieus”, aldus Hasselts schepen voor Dierenwelzijn Joost Venken (Groen).

Intussen heeft Savelkouls de nodige gegevens aan Hasseltse collega’s van de zone LRH doorgespeeld. “Samen met de Inspectie Dierenwelzijn gaan we op korte termijn actie ondernemen. Tot voor donderdag (gisteren, nvdr.) hadden we geen weet van deze zaak. Intussen weten we over wie het gaat en na de nodige formaliteiten zullen er maatregelen volgen”, verduidelijkt Dorien Baens van de politie LRH.