© Jonas Hanot

Gokkende agenten ontsnappen aan proces, maar riskeren nog wél boete

De zestig agenten van de lokale politie van Antwerpen die werden betrapt op online gokken, ontsnappen aan een proces. Het Antwerps parket heeft beslist om hun dossier niet voor de rechtbank te brengen, maar door te verwijzen naar de Kansspelcommissie. Die kan hen wel een boete opleggen.

Joris van der Aa

In de nasleep van het onderzoek naar de ‘Bende van Toby en Sproetje’, een groep corrupte politieagenten die arrestanten zouden hebben bestolen en afgeperst, ontdekten de speurders dat een aantal agenten zeer frequent en voor verbazingwekkend hoge bedragen deelnam aan online kansspelen.

Dat is opmerkelijk, want voor politiemensen is het verboden (voor privé-doeleinden) in casino’s te komen of geld in te zetten op online gokspelletjes. Sterker nog, agenten kunnen zelfs niet deelnemen aan die kansspelen omdat hun namen automatisch zijn opgenomen op een lijst van personen die uitgesloten worden van gokactiviteiten.

Zo’n zestig politieagenten bleken dat verbod geregeld te omzeilen door gebruik te maken van de identiteit van iemand anders. Minstens één agent zou zelfs identiteitsgegevens van willekeurige burgers uit het rijksregister hebben gebruikt om accounts aan te maken op gokwebsites.

© VUM

Aanzienlijke werklasten

Het Antwerps parket had de zestig gokkende politiemensen voor de correctionele rechtbank kunnen dagen, zoals een richtlijn van het College van Procureurs-generaal trouwens ook gebiedt, maar het wijkt daarvan af. Het stuurt hun dossiers door naar de Kansspelcommissie.

De voorzitter daarvan deelde al mee dat de Kansspelcommissie de Antwerpse dossiers een voor een zal moeten behandelen. “We zullen de betrokken agenten horen en indien nodig een boete opleggen. Voor onze commissie betekent dat aanzienlijke werklasten”, aldus directeur Peter Naessens.

© Wim Kempenaers

Niet op strafblad

Het Antwerps parket wil officieel geen commentaar kwijt, maar volgens ingewijden wil het de betrokken agenten een ingrijpend correctioneel proces besparen. Een veroordeling door de correctionele rechtbank zou de agenten opzadelen met een strafblad. Een boete van de Kansspelcommissie komt niet op het strafblad. “Bovendien kan de tuchtoverheid bij de politie een extra sanctie opleggen.”

Eén gokkende politieman, die inmiddels werd ontslagen uit het Antwerpse politiekorps, zal zich wel voor de rechtbank moeten verantwoorden. “Hij gebruikte de identiteit van nietsvermoedende burgers. In dat geval was er echt sprake van identiteitsfraude”, verklaart een ingewijde. “De zestig agenten die naar de Kansspelcommissie zijn doorverwezen, maakten gebruik van de identiteit van een directe naaste om te gokken. Die naasten verklaarden dat ze daarvan op de hoogte waren en daarvoor toestemming hadden gegeven.”

De ontdekking van het gokschandaal binnen de Antwerpse politie zette de korpsleiding ertoe aan om een grote interne campagne op te zetten om de agenten eraan te herinneren dat gokken voor hen verboden is. De agenten die betrapt werden, riskeren een tuchtsanctie.