Schepen Bastiaens vergeet haar vermogensaangifte, Koen Kennis voert mandatenlijst aan in Vlaanderen

Antwerps cultuurschepen Caroline Bastiaens (CD&V) is vergeten van haar vermogensaangifte te doen, wat wettelijk verplicht is bij het opnemen of het stoppen van een mandaat. Antwerps schepen Koen Kennis voert de lijst van de mandaten aan in Vlaanderen. Hij heeft er 36, waarvan de helft bezoldigd.

Sacha Van Wiele, Tex Van berlaer

In het Belgisch Staatsblad verscheen de lijst van politici met hun bezoldigde en onbezoldigde mandaten. Daarbij moeten ze ook een vermogensaangifte doen bij het opnemen of het stopzetten van een mandaat. Dat laatste is Bastiaens vergeten, net als 144 van haar collega’s.

“Het is een puur een vergetelheid”, zegt de schepen. “Ik heb dit wel gedaan toen ik schepen werd in 2016, maar ben het vergeten toen ik stopte als Vlaams parlementslid vorig jaar. Toen ik dinsdagochtend merkte dat ik het was vergeten, heb ik het direct in orde gebracht.”

Mandatenkampioen

Antwerps schepen Koen Kennis (N-VA) voert de lijst van mandaten aan in Vlaanderen. 36 mandaten, en voor de helft wordt hij vergoed. Kenis is in Antwerpen schepen van Financiën, Mobiliteit, Toerisme, Binnengemeentelijke Decentralisatie en Middenstand.

© Jan Van der Perre

“In het begin van de legislatuur is me gevraagd om die structuren te vereenvoudigen”, zegt Kennis over zijn mandaten. “Al vanaf het begin van de legislatuur, dus al voor de mediastorm. Zo waren er twee intercommunales voor elektriciteit en gas. Te zot voor woorden.” Volgens de Antwerpenaar zijn er al stappen gezet in die vernieuwingsoperatie. “Zo zijn er al elf intercommunale structuren geschrapt. Daarnaast zijn de mandaten in de energiesector gezakt van 415 naar 61.”

Van achttien naar acht

Van de achttien mandaten betaalde die Kennis nu nog heeft, blijven er volgend jaar nog acht over. “Ik heb altijd gezegd dat het de bedoeling is om met minder mandaten te eindigen dan waarmee ik gestart ben.” Maar van een race to the bottom wil de N-VA’er niet spreken. “Het gaat ook niet zozeer over mandaten, maar over structuren. Je moet dus bekijken welke structuren er echt nodig zijn.“ Toen Kennis begin vorig jaar werd uitgedaagd door oppositiepartij Groen om zijn beroepsinkomsten vrij te geven, bleek dat de Antwerpenaar maandelijks 7.237 euro verdient.