© Jan Van der Perre

Antwerpen krijgt twee burgemeesters: titelvoerend en waarnemend, wat houdt dat in?

Is een waarnemend burgemeester ook baas van de politie? Moet die de eed afleggen bij de gouverneur? En behoudt de titelvoerend burgemeester zijn burgemeesterswedde? We zochten het voor u uit.

svw

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) trekt de Vlaamse kieslijst van zijn partij. De kans is groot dat hij de nieuwe Vlaamse minister-president wordt. Dit is een functie die niet mag worden gecombineerd met het burgemeesterschap. Antwerpen zal dan een waarnemend burgemeester krijgen. We legden hierover de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) enkele vragen voor.

1. Kan De Wever kiezen tussen ontslag of titelvoerend burgemeester?

Beide kunnen, maar het is gebruikelijk dat een minister zich als burgemeester laat vervangen. De Wever wordt na zijn aanstelling als minister-president titelvoerend burgemeester. “Deze regeling biedt zekerheid aan politici”, zegt VVSG-woordvoerder Nathalie Debast. “Niet alleen omdat een ministerpost beperkt is in tijd en soms onzeker, maar ook bij langdurige vervanging bij ziekte.”

2. Hoe wordt de waarnemend burgemeester aangeduid?

Er is geen verschil tussen de aanstelling van de burgemeester en die van een waarnemend burgemeester. Hij of zij heeft de meerderheid nodig van de gemeenteraadsleden en een meerderheid binnen de fractie van de partij waar hij of zij mee is opgekomen. De waarnemend burgemeester legt de eed af bij de gouverneur.

3. Behoud de titelvoerende burgemeester zijn burgemeesterswedde?

Nee.

4. Heeft een titelvoerende burgemeester nog bevoegdheden?

Nee.

5. Heeft de waarnemend burgemeester dezelfde bevoegdheden als een gewone burgemeester?

Ja.

6. Moet de titelvoerend burgemeester gemeenteraadslid blijven?

Ja. Huidige Vlaams minister-president Geert Bourgeois is zelfs voorzitter van de gemeenteraad in zijn woonplaats. Als hij ooit opnieuw als burgemeester aan de slag wil, moet hij of zij nu eenmaal zetelen in de gemeenteraad.