IN BEELD. In Noorwegen opent deze lente grootste onderwaterrestaurant ter wereld
ReizenGastronomie met uitzicht op een betoverende onderwaterwereld: dat is wat het nieuwe restaurant Under in Noorwegen zijn klanten vanaf deze lente belooft. In april gaat daar het grootste onderwaterrestaurant ter wereld open.
Vanachter panoramische ramen van 4 op 11 meter kan je vissen voorbij zien zwemmen terwijl je geniet van culinaire hoogstandjes op je bord. Het gebouw van 34 meter lang lijkt op een halve buis, die deels boven en deels onder water zit. Met muren van bijna een meter dik, is het zodanig ontworpen dat het zwaar weer en een woeste zee moet kunnen weerstaan.
Waterdruk
“De waterdruk is een belangrijk probleem, aangezien we op het laagste niveau 5 meter onder water zitten”, aldus architect Rune Grasdal. “Maar ook de golven zijn niet te onderschatten. De wind en de golven zijn extreem hier. Om al die natuurkrachten te weerstaan is het gebouw licht gebogen.”
Volgens hem zal het meest bijzonder zijn om het restaurant te bezoeken bij stormweer. “Het zal geweldig zijn om het wateroppervlak te zien terwijl het geteisterd wordt door de regen en de golven. Dat zal een erg dramatisch effect geven.”
In het restaurant – dat ontworpen werd door Snøhetta – kunnen tot 100 gasten zitten. Buiten wordt sfeerverlichting aangebracht, zodat er altijd wel iets te zien zal zijn van binnenuit. Op het menu, hoe kan het ook anders, zeevruchten van chef Nicolai Ellitsgaard Pedersen.
Leuk weetje: het gebouw bevindt zich helemaal in de zuidelijke tip van Noorwegen in Båly en zal ook dienen als onderzoekscentrum voor onderwaterleven.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
“Gekookt zijn ze vaak echt niet lekker”: Pascale Naessens verklapt hoe je groenten wél smakelijk op je bord krijgt
-
Livios
“Koffiegruis, eierschalen en mulch werken niet”: zo verjaag je slakken wél succesvol uit je tuin
Hobbytuiniers houden hun moestuinen de komende weken maar beter goed in de gaten. Zodra de bodem begint op te warmen, het ’s nachts niet te hard afkoelt en het nu en dan blijft regenen, duiken slakken in groten getale op. Slakkenplagen zijn immers een typisch lentefenomeen. Bouwsite Livios vroeg aan Dirk Criel van Natuurpunt hoe je het beste omgaat met slakken in de tuin. -
PREMIUM
Beauty in de rijzende zon KYOTO
Waar het in Tokio rond flitsende neon, drukke kruispunten en pijlsnelle treinen draait, gaat het er in Kyoto heel wat rustiger aan toe. Verkleurende esdoorns in zorgvuldig onderhouden tuinen, uitgebreide theeceremonies, een geisha in kimono die een steegje in duikt. Kyoto houdt zijn tradities in ere. -
-
PREMIUM3
Vlamingen vluchten van de grijze wolken: lastminutes naar de zon pieken. Voor welke bestemmingen scoor je nog een deal?
-
PREMIUM
In Pairi Daiza slaap je sinds dit weekend nóg dichter bij de dieren. Onze reisexpert test het uit: “Nu kan je ze aaien”
In dierenpark Pairi Daiza kan je sinds dit weekend slapen tussen de dieren in de mini-boerderij. De herten, geiten en wallaby’s aan je terras knuffel je zo veel je wil en dat is niet het enige privilege in de formule. Hoeveel betaal je? En wat is de echte meerwaarde van de nieuwe overnachting? Onze reisexpert Johan Lambrechts was een van de eerste gasten: “Ook als volwassene vond ik de privileges top.” -
Jobat
Waarom ligt je nettoloon zoveel lager dan je brutoloon?
Wie zijn of haar loonbrief één dezer dagen onder de loep neemt, ziet in eerste instantie een mooi (bruto)bedrag staan. Groot is echter de teleurstelling als je ogen iets verder naar beneden glijden. Wat onderaan je loonstrookje als nettoloon rest - en dus op je rekening belandt - is een pak minder. Jobat.be schetst welke factoren dit verschil veroorzaken. -
Vliegreis? Parkeren op Zaventem dit jaar duurder, Charleroi fors goedkoper
-
Buitenland
Belg (25) al tien dagen in cel na dodelijke steekpartij in mondaine Zwitserse stad
-
Michelin selecteert de “crème de la crème” onder de hotels, de Michelin Keys
Michelin heeft maandag voor het eerst een hotelgids uitgebracht, met 189 hotels in elke regio van Frankrijk. De bedoeling is hetzelfde te doen als met de wereldberoemde restaurantgids, niet met sterren, maar met sleutels. -
HLN Shop
Op reis met alleen maar handbagage: zo krijg je alles in je koffer zonder te moeten proppen
Outfits meenemen voor een chique diner, een sportieve wandeling én het strand, terwijl je enkel handbagage hebt voorzien: geeft de gedachte je al stress voordat je zelfs maar vertrekt? Niet nodig, want met deze praktische tips van HLN Shop zorg je ervoor dat je het maximale uit je handbagage haalt en met een gerust hart op het vliegtuig kan stappen. -
buitenland
Gebouw in Egyptische trekpleister Luxor stort in: Duitse toeriste en twee kinderen komen om
4 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerJan Verstrepen
Christine Laevers
Eddy van Dorst
CV DL