De leerlingen voerden onder meer enkele proefjes uit in het labo van Chemours.© Leen Van de Sande

Leerlingen STEM-Wetenschappen TSM krijgen uitzonderlijke blik achter de schermen bij Chemours

Mechelen -

De leerlingen van het tweede jaar STEM-Wetenschappen van de Technische Scholen Mechelen (TSM) kregen vrijdag een uitzonderlijke blik achter de schermen van chemiebedrijf Chemours. Zo wil het bedrijf jongeren enthousiasmeren voor een carrière in de wetenschap.

Stijn Van de Sande

Bij Chemours in Mechelen-Zuid worden speciale tefloncoatings gemaakt. Die coatings worden onder meer gebruikt in de medische sector en in de luchtvaartindustrie, maar ook bakvormen krijgen een coating die bij Chemours geproduceerd wordt. In de Mechelse fabriek van het Amerikaanse bedrijf werken zestig mensen. Zij kregen vrijdag het uitzonderlijke gezelschap van de leerlingen van TSM.

“Onder de naam ChemFEST hebben we met Chemours verschillende samenwerkingen met scholen, maar het project liep voorlopig alleen in de VS. TSM is de eerste school in Europa waar we mee samenwerken”, zegt Isabelle Welters. “Wij zijn continu op zoek naar technische en wetenschappelijke profielen. Daarom doen we er alles aan om jongeren warm te maken voor een studierichting in wetenschappen of STEM.”

Jitse en Matthieu zijn erg blij met het bezoek aan het bedrijf.© Leen Van de Sande

Het bedrijf stelt onder meer labomateriaal ter beschikking en ondersteunde TSM ook bij de realisatie van een nieuw wetenschapslokaal. Daarnaast was het bedrijf aanwezig op de opendeurdag. “Maar we organiseren dus ook een unieke STEM-dag voor de leerlingen”, zegt Welters. “Ze krijgen een rondleiding achter de schermen en er staan verschillende workshops op het programma.”

Ervaring

“Het is leuk om te ontdekken hoe de labo’s er uitzien. Zo komen we te weten wat we later kunnen doen”, zeggen Matthieu (14) en Jitse (13). Vooral Jitse wil later wetenschapster worden. “Het zit in de familie, ook mijn opa en neef zijn bezig met wetenschap. Dit is dus een heel leuke ervaring. Ik ben blij dat de school dit mogelijk maakt. Zeker omdat wetenschap en technologie in dit bedrijf gecombineerd worden.”

De leerlingen maakten onder meer een wagentje op waterstof.© Leen Van de Sande

Keuze

“Volgend schooljaar moeten deze leerlingen kiezen tussen STEM of een wetenschapsrichting. Daarom is het belangrijk om hen zo veel mogelijk opties te tonen. We zijn dan ook heel blij met de ondersteuning die we krijgen vanuit Chemours. Het is een heel waardevolle samenwerking”, zegt adjunct-directeur Wouter De Ceukelaire van TSM.

De leerlingen aan de slag in het laboratorium.© Leen Van de Sande

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners