Archiefbeeld© AFP

Amerikaans rapport: “Israël heeft internationaal recht mogelijk geschonden met Amerikaanse wapens”

De Amerikaanse regering acht het mogelijk dat Amerikaanse wapens zijn gebruikt bij Israëlische schendingen van het internationaal recht in de Gazastrook. Dat blijkt uit een vrijdag verspreid rapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

jvh
Bron: BELGA

Door de omstandigheden in het oorlogsgebied kan het ministerie naar eigen zeggen geen sluitende conclusies trekken. “Er zijn evenwel voldoende gerapporteerde incidenten die aanleiding geven tot ernstige bezorgdheid”, luidt het.

Het Israëlische leger is erg afhankelijk van Amerikaans materieel. Dat maakt het “redelijk om te beoordelen” dat Israëlische troepen Amerikaanse wapens hebben gebruikt op een manier die niet verenigbaar is met het internationaal recht en dus het Amerikaanse recht, stelt het rapport.

Uitstel

Normaal moest het rapport woensdag worden overgemaakt aan het Congres, maar de publicatie werd met twee dagen uitgesteld door interne discussies binnen het Amerikaanse buitenlandministerie. Het kwam er op uitdrukkelijke vraag van president Joe Biden, die eind februari een onderzoek had bevolen.

Woensdagavond had Biden in een interview met nieuwszender CNN nog gezegd dat de VS de levering van wapens en bommen aan Israël zouden stopzetten als dat doorgaat met het grondoffensief in Rafah, een stad in het zuiden van de Gazastrook.