Afgeleid tijdens het werk? Het duurt verrassend lang om je concentratie terug te vinden

© Unsplash

Afleiding tijdens het werk mag dan leuk zijn, productief is het niet. Een nieuwe studie genaamd ‘The Cost of Interrupted Work’ bepaalde hoe lang het precies duurt om je concentratie terug te vinden en dat blijkt een stuk langer dan gedacht.

Camille Van Puymbroeck

Er zijn zo van die momenten waarop je helemaal in werkmodus zit. Dan maakt je toetsenbord overuren en om de zoveel tijd kan je een taak van je to do-lijstje afstrepen. Je bent goed op weg om de meest productieve dag uit je carrière te hebben - tot je plots wordt afgeleid door een collega, een rinkelende telefoon of de hond van de buren.

Concentreren kan je leren

Van concentratie is geen sprake meer en hoewel je misschien zou denken dat zo’n onderbreking slechts enkele minuten duurt en dus weinig impact heeft op je werkdag, is het tegenovergestelde waar. Volgens ‘The Cost of Interrupted Work’ bestaat er namelijk niet alleen 18% kans dat je je onderbroken taak uitstelt naar een andere dag, maar bovendien zou het gemiddeld 23 minuten en 15 seconden duren om de taak terug op te nemen.

LEES OOK:

De wetenschappers kwamen er echter ook achter dat zij die gewend zijn om constant onderbroken te worden tijdens het werk, hun manier van werken aanpassen. Zij werken doorgaans sneller om te compenseren voor de tijd die ze in de toekomst zullen verliezen. Klinkt positief, maar dat is het allerminst. Mensen met deze manier van werken hebben namelijk een hogere workload, meer frustraties, meer stress.

Jezelf tijdens het werk zo goed mogelijk afschermen van allerhande afleidingen lijkt dus de beste manier om én productief te zijn, én stress te vermijden. Enkele uren gefocust werken per dag zou op die manier je hele werkervaring en algemene productiviteit kunnen boosten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer