zaterdag 23 juni 2018 - Rode Duivels
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

 

België - Tunesië

VANDEREYCKEN SPREEKT

“Argentinië moet gelden als een waarschuwing”

René Vandereycken (64) is na jarenlang stilzwijgen terug in het voetbal. Negen jaar nadat hij afscheid nam als bondscoach volgt hij voor onze krant het WK op de voet. Wie de voormalige middenvelder kent, weet wat dit betekent: gedetailleerde, scherpe en glasheldere analyses.

De Limburger hoopt dat de Tunesiërs onze pijnpunten (nog) niet zullen afstraffen en kijkt tegelijk uit naar beterschap bij onze opbouw en de arbitrage.

Hazard kreeg tegen Panama heel wat trappen te verwerken. “Er worden te weinig kaarten getrokken”, vindt Vandereycken. REUTERS

1. Komt er eindelijk beterschap in de opbouw?

“Tijdens de wedstrijd tegen Panama maande de bondscoach langs de zijlijn zijn centrale verdedigers aan om met de bal aan de voet op te rukken en zo tegenstanders op het middenveld uit hun positie proberen te lokken. Drive Toby, drive! En: Drive Jan, drive! Ik vond het een positief punt dat Martinez ook gezien had dat daar meer mogelijkheden lagen, maar in de tweede helft zag ik nauwelijks beterschap. In hoeverre zijn die richtlijnen dan tijdens de rust nog eens meegegeven? De drie centrale verdedigers bleven de bal onder hun drieën rondspelen. Ik blijf erbij: als geen van de drie centrale verdedigers inschuift bij de opbouw, komen we een mannetje tekort op het middenveld. Dan verwacht ik tijdens deze tweede wedstrijd, waarin Tunesië misschien ook met één spits zal spelen, meer initiatief van de centrale verdedigers in de opbouw. Men zou daar na Panama op geoefend moeten hebben en dat extra aangegeven hebben. Ik ben benieuwd of we dat terugzien.”

Ik blijf erbij: als geen van de drie centrale verdedigers inschuift bij de opbouw, komen we een mannetje tekort op het middenveld René VANDEREYCKEN

“Ik heb tegen Panama te weinig positiewissels gezien tussen balbezit van de Rode Duivels en balbezit van de tegenstander. Onze aanvallende spelers komen al vaker over de breedte van het veld uit hun zone, maar ik verwacht ook achterin meer flexibiliteit. Als Hazard tegen Panama minder aan de bal is geweest, dan heeft dat ook te maken met die opbouw. Want na de oefenmatch tegen Costa Rica was iedereen het erover eens dat Hazard in vorm zat. Je mag de schuld niet alleen bij hem leggen. ”

2. Ruimte op flanken hopelijk(nog) niet afgestraft

Argentinië speelde net als België met drie centrale verdedigers en flankspelers die veel ruimte moesten bestrijken. Kroatië heeft met Perisic en Rebic goed gebruikgemaakt van de ruimte in de rug van die flankspelers. Ik heb al aangegeven dat dit op termijn ook het geval zou zijn met Meunier en Carrasco. Misschien en hopelijk nog niet tegen Tunesië, maar tegen een erg goede tegenstander wel, denk ik. We hebben in hun interviews gelezen dat Meunier en Carrasco daar bewust mee omgaan. Dat is positief, maar het systeem is niet altijd goed voor hen. Het zijn geen gevormde verdedigers en dan moeten ze nog eens verdedigen vanuit een vooruitgeschoven positie. Carrasco is heel gemotiveerd om dat defensief werk te doen omdat hij beseft dat hij in een ander systeem sowieso minder speelkansen heeft. Meunier heeft nog iets meer loopvermogen. Maar mijns inziens haal je met dit systeem niet het optimale rendement uit deze groep.”

“Als er ruimte ligt achter de flankspelers kunnen de centrale verdedigers wel rugdekking geven, maar vaak komen ze pas in de tweede fase tegenover de flankaanvaller te staan als die de bal al onder controle heeft of zelfs al op snelheid is. Dat is moeilijker, want als de flankaanvaller met de bal aan de voet op de opkomende centrale verdediger afkomt, kan hij hem zowel links als rechts passeren. Als een echte back op de dieptepass kan meelopen met de flankaanvaller, dan kan die hem makkelijker tegen de zijlijn houden.”

3. Waar blijven die gele kaarten toch?

“Ik hoor vaak dat de scheidsrechter aanvallers moet beschermen, maar ik vind het woord beschermen ongepast. Aanvallers moeten geen geprivilegieerde behandeling krijgen, de scheidsrechter moet zijn job doen en gewoon de fouten fluiten. Alleen zie ik op dit WK zoveel overtredingen waarbij niet wordt ingegrepen en zelfs strafschopfouten waarbij ook de VAR niet ingrijpt. Als de ref toch fluit, dan blijft de gele kaart soms onterecht op zak, vooral in de eerste vijftien à twintig minuten. Willen de scheidsrechters niet in een situatie komen waarbij ze een tweede gele kaart moeten trekken? Ik geef een voorbeeld. Als een verdediger een aanval foutief afstopt met truitje-trek, dan moet de ref eigenlijk altijd geel trekken. Want truitje-trek is sowieso bewust spelbederf. Ik begrijp ook niet dat je de refs telkens de reglementen ziet uitleggen bij een hoekschop. De spelers wéten dat ze niet moeten duwen en trekken. Als je een fout ziet, dan moet je fluiten. Pas als je dat consequent doet, zullen ze ermee stoppen.”

“Als de refs consequenter geel zouden trekken, dan zullen de verdedigers automatisch voorzichtiger zijn en krijg je minder brutaal spel. Dan krijgen de aanvallers ook meer mogelijkheden om acties te maken en gaat de spektakelwaarde omhoog. Wat je als aanvaller kunt doen als de gele kaart op zak blijft, is via een korte vrije trap onmiddellijk weer op dezelfde verdediger aflopen. Als hij meteen weer een overtreding maakt, is de kans groot dat de kaart wél komt. Of hij houdt zich in en dan krijg je meer mogelijkheden om hem te passeren.”

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws