Direct naar artikelinhoud
Voetbal

“Ronaldo kan het best met druk om”

Ook uitgedrukt in wetenschappelijke cijfers blinkt Cristiano Ronaldo uit.Beeld EPA

Cristiano Ronaldo lijkt meer dan welke internationale topvoetballer ook immuun voor druk. Dat blijkt uit een studie uitgevoerd door de KU Leuven en data-intelligentiebedrijf SciSports.

Ongeacht de wedstrijdomstandigheden is Ronaldo constant in zijn prestaties en het nemen van beslissingen. Wat de Belgen betreft, lijkt Kevin De Bruyne juist druk nodig te hebben om tot zijn beste beslissingen te komen op het veld. Eden Hazard legt een hoge kwaliteit van uitvoering aan de dag, maar neemt bij hoge druk iets minder juiste beslissingen.

De onderzoekers analyseerden 7.000 wedstrijden verspreid over zeven competities om na te gaan hoe profvoetballers presteren onder grote druk. Het Departement Computerwetenschappen van de KU Leuven ontwikkelde daarvoor een model dat tijdens een wedstrijd van minuut tot minuut analyseert hoe een speler presteert. Er is daarbij zowel aandacht voor de prestaties (wordt de gekozen actie goed uitgevoerd) als voor de beslissingen die men neemt (hoeveel impact heeft deze op het resultaat?). Hoe groot de druk is, hangt af van de omstandigheden rond of voor een wedstrijd en het verloop ervan. De resultaten worden deze week in Boston gepresenteerd op de MIT Sloan Sports Analytics Conference.

Ronaldo, Neymar en De Bruyne blijken de meest constant presterende spelers. De kwaliteit van de uitvoering ligt, bij hoge druk, het hoogst bij Hazard, Marcelo en Agüero. In het nemen van beslissingen zijn Ronaldo, Marcelo en Suarez dan weer het meest constant. Agüero, De Bruyne en Dembélé nemen net betere beslissingen onder druk. Volgens Jan Van Haaren, onderzoeker van het data-intelligentiebedrijf Sci Sports, is een stabiel niveau zoals bij Ronaldo het meest ideale scenario bij profvoetballers.