Direct naar artikelinhoud
Column

Let op: de Financial Fair Play wordt straks milder en de grootste clubs zullen nog meer geld hun richting uit zien komen

Hans Vandeweghe.Beeld Bob Van Mol

Hans Vandeweghe is sportjournalist bij De Morgen.

Aan welke oorlogen denkt u als u dit kopje leest?

Aan de strijd om ticket vijf en zes voor play-off 1? Aan de voetbalstijl of het gebrek eraan van Laszlo Bölöni? Aan het dolgedraaide Standard en zijn haat tegenover Anderlecht? Aan hooligan Jelle Borkelmans, die twee jaar in de bak zou moeten? Of misschien aan FC Nantes, dat een factuurtje van 17 miljoen richting Wales zal sturen voor geleverde goederen onder de omschrijving ‘Emiliano Sala, voetballer’?

Op 19 januari was Sala al in Cardiff voor testen en bleef daar. Op 21 januari wilde hij zo nodig terugvliegen naar Nantes om afscheid te nemen en deed dat met het verkeerde vliegtuigje. Op de terugweg van het afscheid dook de Piper PA-46 Malibu het Kanaal in en de rest is gekend.

Dus stuurde Nantes al gauw een rappel op de factuur. Dat is harteloos en die harteloosheid, wat die voetbalmakelaars die gisteren in deze krant werden opgevoerd ons ook willen wijsmaken, is wel degelijk inherent aan voetbal. Niet omdat in voetbal de slechte mensen van de wereld elkaar zouden hebben gevonden (nu ja, soms wel) maar vooral omdat het voetbalsysteem niet het beste in de mens bovenhaalt. Het is de enige sport en de enige business tout court waarin mensen worden verhandeld als koopwaar en dan krijg je dat soort uitwassen.

Voetbal is de enige sport en de enige business tout court waarin mensen worden verhandeld als koopwaar en dan krijg je dat soort uitwassen

FIFA versus UEFA

Dé voetbaloorlog die momenteel ver boven onze hoofden woedt, is er een tussen de twee grootste voetbalbonden.

Drie kopjes uit een sportkatern van gisteren:

- UEFA-voorzitter gaat frontaal in tegen ideeën FIFA-voorzitter

- Voorzitter PSG in UEFA-bestuur ondanks onderzoek

- Financial Fair Play krijgt update

Of hoe alles aan elkaar hangt. Bericht twee, daar beginnen we mee. Nasser bin Ghanim Al-Khelaifi is de voorzitter en CEO van Paris St-Germain en heeft in het hoofdbestuur van de Europese voetbalbond UEFA het zitje toegewezen gekregen dat is voorbehouden aan de European Club Association.

FIFA-president Gianni Infantino groet Nasser Al-Khelaifi tijdens een congres in Rome.Beeld EPA

‘NAK’ voor de vrienden is ook voorzitter van de beIN Media Group, overheidsbedrijf Qatar Sports Investments en de Qatarese tennisbond. Hij heeft zelf professioneel getennist of wat daarvoor moest doorgaan, zijn hoogste ranking was 995. Al-Khelaifi is ook lid van het organisatiecomité van de FIFA Club World Cup.

Van alle clubs die onder vuur liggen door de Financial Fair Play, die ongebreidelde investeringen in het topvoetbal aan banden wil leggen, is PSG de zwaarst belaagde, met ruime voorsprong op Manchester City. Om het even te duiden: PSG is eigendom van de Qatarese overheid, Man City van Abu Dhabi (87 procent) en van de Chinese overheid (13 procent). Nasser Al-Khelaifi in de raad van bestuur droppen is hetzelfde als Dejan Veljkovic lid maken van de ethische commissie van de KBVB.

Dat de European Club Association toch de man van PSG heeft afgevaardigd, is niet meer of niet minder dan een opgestoken vinger naar die Financial Fair Play. Komen we bij kopje drie: de FFP krijgt een update. Ja, dat zal wel, dat willen ze inmiddels ongeveer allemaal: de clubs en zelfs de grote baas van de UEFA, Aleksander Ceferin. Die heeft begrepen dat hij het spel van de FFP niet te hard moet spelen of hij wordt dit jaar niet herkozen.

Qatar wordt geboycot door vooral de Verenigde Arabische Emiraten en Saudi-Arabië, die samen mee achter de 25 miljard dollar zitten waarmee de FIFA zwaait

Nieuw WK voor clubs

Komt daar nog bij voor Ceferin en de UEFA: (kopje 1) het armworstelen met de FIFA. Dat is de wereldbond van het voetbal en die wil maar wat graag meer grip krijgen op het clubvoetbal door het WK voor clubs in een nieuw spectaculair jasje te steken. Daarvoor staan investeerders op de stoep en daarvoor heeft de baas van het wereldvoetbal Gianni Infantino (vroeger de secretaris-generaal van de UEFA, nu wordt het echt een belangenkluwen) al wat geld gevonden in het Midden-Oosten. Vijfentwintig miljard dollar alstublieft.

Infantino weet dat nóg meer interlandvoetbal niet wordt gepikt door de grote clubs, maar ziet tegelijk met lede ogen aan hoe de UEFA de Nations League in geen tijd optuigde en hoe de Europese Champions League de belangrijkste internationale sportcompetitie ter wereld is geworden.

Qatar wint de finale van de Azië Cup tegen Japan.Beeld EPA

Om het allemaal wat ingewikkelder te maken, komt ook nog eens een diplomatiek incident om de hoek kijken. Qatar wordt geboycot door vooral de Verenigde Arabische Emiraten (Abu Dhabi e.a.) en Saudi-Arabië, die samen mee achter de 25 miljard dollar zitten waarmee de FIFA zwaait. Qatar, dat aan de knoppen draait bij UEFA, heeft ook eieren in het mandje van de FIFA als organisator van de volgende worldcup. Qatar heeft de pas afgelopen Azië Cup gewonnen door onder meer in de halve finale de Emiraten te kloppen met 4-0, in de Emiraten.

Het klopt, dit is een kluwen waarin een kat haar jongen niet meer terugvindt, maar let u vooral op de uitkomst: de Financial Fair Play wordt straks milder en de grootste clubs spelen de grote bonden tegen elkaar uit en zullen nog meer geld hun richting uit zien komen.