Direct naar artikelinhoud

Alescon gaat gedupeerde gehandicapten compenseren

William Moorlag raakte door de kwestie rond Alescon in opspraak, maar kon wel aanblijven als Kamerlid voor de PvdA.Beeld ANP

Het bedrijf waar PvdA-Kamerlid Moorlag een verboden schijnconstructie hanteerde, gaat de gedupeerde gehandicapten compenseren.

Honderden medewerkers die via een schijnconstructie werkten bij het sociale werkbedrijf Alescon krijgen alsnog alles uitbetaald wat ze de afgelopen jaren zijn misgelopen. De Drentse sociale werkvoorziening legt zich neer bij een uitspraak van de rechter eind vorig jaar. Dit oordeel kreeg veel aandacht omdat PvdA-Kamerlid William Moorlag tussen 2015 en 2017 directeur was van Alescon en deze werkwijze destijds verdedigde.

De rechter besliste echter dat de constructie waarmee werknemers sinds 2011 via een uitzendbureau aan het werk waren, niet deugde. Zij hadden in vaste dienst moeten worden genomen bij het sociale werkbedrijf. Ook besloot de rechter dat deze mensen alsnog recht hebben op achterstallig loon.

Juist gehandeld

Alescon kondigde direct aan in beroep te gaan tegen die uitspraak. De sociale werkvoorziening vond dat ze juist had gehandeld en binnen de regels van de wet was gebleven. Daarbij zouden de financiële gevolgen voor de zes betrokken Drentse gemeenten te groot zijn om zich erbij neer te leggen.

Na intensief overleg afgelopen weken met vakbond FNV die de zaak aanspande, heeft het SW-bedrijf toch besloten het hoger beroep in te trekken. "We willen duidelijkheid en rust voor de werknemers", reageert Mirjam Pauwels, de voorzitter van Alescon. Doordat er in de media zoveel reuring ontstond over de kwestie, was er veel onrust op de werkvloer. Alescon wil de werknemers niet nog maandenlang in het ongewisse laten.

We willen duidelijkheid en rust voor de werknemers
Mirjam Pauwels, de voorzitter van Alescon

"Het was pijnlijk voor ons dat we beschuldigd werden van schijnconstructies, dat er zulke zware woorden werden gebruikt door de FNV terwijl wij het echt goed bedoelden. De mensen die via het uitzendbureau werkten hadden ook een cao", benadrukt Pauwels. "Na enige tijd waren we het er bij Alescon over eens dat als wij het hoger beroep zouden winnen, we niet het geld weer terug zouden vorderen bij de werknemers. Dat is echt asociaal. Het enige argument om dan nog een beroep door te zetten, is dan dus de verbetenheid om ons eigen gelijk te krijgen. Dat leek ons geen goed argument."

Betreuren

In de tussentijd heeft ook Moorlag laten weten het 'te betreuren' dat de werknemers al sinds 2011 via een uitzendbureau bij Alescon werkten. Toen FNV in 2016 de kwestie aankaartte, wilde Moorlag de medewerkers nog niet in dienst nemen bij het SW-bedrijf. Nu denkt hij daar dus anders over. Samen met excuses voor de 'ontspoorde communicatie' was dat voor de PvdA genoeg om de oud-directeur in de Tweede Kamer te houden voor de partij.

Alescon heeft nu met de FNV afgesproken om de werknemers alsnog alles te betalen. Dat gaat vooral om een eindejaarsuitkering, ziekengeld, een vergoeding van de vakbondscontributie en het seniorenverlof. Daarmee is een bedrag van 900.000 euro gemoeid voor 532 medewerkers. De SW-medewerkers hoeven niet bang te zijn dat zij extra huur- en zorgtoeslagen moeten terugbetalen. Indien dat het geval is, zal Alescon voor de kosten opdraaien.

Driehonderd werknemers komen alsnog per 1 januari 2018 in vaste dienst bij Alescon. Dat zal het bedrijf op jaarbasis zo'n 400.000 euro extra kosten. Dat geld zal moeten worden opgehoest door de zes gemeenten waarvoor het SW-bedrijf hoofdzakelijk actief is: Assen, Hoogeveen, Midden-Drenthe, Tynaarlo, De Wolden, Aa en Hunze. Pauwels, die ook wethouder is in De Wolden, laat nu weten dat dat moet gaan lukken.

Blij

Kitty Jong, vicevoorzitter FNV, zegt vooral blij te zijn dat met deze uitkomst erkend wordt dat ook arbeidsgehandicapten volwaardige werknemers zijn. "Die dus gewoon recht hebben op de arbeidsvoorwaarden die voor hen gelden. In plaats van het veelgehoorde, onzinnige idee dat arbeidsgehandicapten maar blij mogen zijn dat ze werk hebben en dat hun arbeidsvoorwaarden er niet zoveel toe doen. Wij hopen dat hier een signalerende werking naar anderen van uitgaat."

Politiek redacteur Wilma Kieskamp analyseerde hoe de kwestie-Moorlag zo uit de hand liep. Vooral door de verzwakte positie van de PvdA na de enorme verkiezingsnederlaag: Waarom zaak-Moorlag uit de hand liep: PvdA-top was doof voor alarmbellen