Europa kreunt onder aanhoudende droogte

© BERT DE DEKEN

De aanhoudende droogte laat zich duidelijk merken, zelfs vanuit de ruimte. En dat lang niet alleen in ons land. Deze zomer is dan ook in sneltempo onderweg om het record van 1976 te evenaren, de droogste zomer sinds het begin van de metingen.

pvm,nkdr

De droogte neemt zulke proporties aan dat de verdorring van Europa nu ook al zichtbaar is vanuit de ruimte. Het Britse Met Office deelde twee foto’s om dat duidelijk te maken voor het Verenigd Koninkrijk, en daarop is ook te zien hoezeer ons land verdort.

Zweden wordt dan weer geteisterd door bosbranden. De regeringen van Letland en Litouwen kondigden de noodtoestand af omdat volledige landbouwarealen verloren zijn gegaan. Ook in Nederland vrezen landbouwers miljoenen euro’s aan inkomsten te verliezen door het watertekort.

Het European Drought Observatory noemt de aanhoudende droogt ‘zeer abnormaal’, en zegt dat Scandinavië, Schotland, Ierland, de Baltische Staten, Nederland en het noorden van Duitsland het zwaarst getroffen zijn. Volgens de World Meteorological Organization komen de abnormaal hoge temperaturen door de klimaatverandering.

Volgende week hittegolf

Frank Deboosere zegt dat deze zomer nog niet de droogste ooit is, maar al wel in de buurt komt. ‘Als de trend zich doorzet zoals nu, dan is er een goede kans dat we de droogste zomer ooit, die van 1976, gaan evenaren’, aldus de weerman. ‘Maar we moeten nog even wachten voor we dat met zekerheid kunnen zeggen.’

Wat wel zeker is, is dat het de komende week nog meer puffen zal worden met temperaturen die op vrijdag in de Kempen zelfs tot 34 graden kunnen oplopen. Volgens Deboosere krijgen we volgende week zelfs een officiële hittegolf. Wat je best doet tegen de hitte?

© DBA

‘Bekommer je om elkaar’, zo waarschuwt hij, ‘vooral om ouderen. We hebben allemaal oudere familieleden, bel hen de komende week eens om te vragen of ze wel genoeg drinken en wel genoeg verkoeling vinden. De drinkreflex vermindert met het ouder worden, dus zij lopen meer kans om gedehydrateerd te geraken.’

'Vlucht naar de kust'

Verder raadt hij aan om vooral ’s avonds goed te verluchten en overdag alles dicht te houden. En wie niet afgekoeld geraakt (wat bij minima tot 20 graden niet verrassend zou zijn), die raadt hij aan naar de kust te vluchten: ‘Daar is het altijd koeler, we verwachten daar maxima tot 26 graden overdag volgende week.’

En hoewel tegen het einde van de week ook het gewoonlijke warmteonweer weer verwacht wordt, zal dat nauwelijks enige verkoeling bieden. Het is zelfs niet zeker of er veel regen bij zal vallen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.