Rusland

Russische onderminister van Defensie opgepakt op verdenking van “grootschalige corruptie”

Timur Ivanov (links) toont de Russische president Poetin en minister van Defensie Sjojgoe de vooruitgang in de bouw van de Russische kathedraal in een militair themapark buiten Moskou.© AFP

Timur Ivanov, die in Rusland een aantal belangrijke militaire bouwprojecten overzag, werd dinsdag gearresteerd op verdenking van corruptie “op grote schaal”. Hij is de hoogste functionaris die sinds de start van de oorlog met Oekraïne in de problemen komt.

Nico Tanghe

Een Russische onderminister van Defensie, Timur Ivanov, is dinsdag gearresteerd op verdenking van het aannemen van smeergeld. Dat maakte de hoogste Russische onderzoekscommissie gisteren bekend, zonder details te geven over de beschuldigingen tegen hem.

Het persbericht vermeldde alleen dat hij verdacht wordt van het aannemen van smeergeld “op een opmerkelijk grote schaal”. Dat is een strafbaar feit waar maximaal vijftien jaar gevangenisstraf op staat.

Beschermeling van Sjojgoe

De woordvoerder van het Kremlin, Dmitri Peskov, zei dat een rapport over de aanhouding van Ivanov werd voorgelegd aan president Vladimir Poetin. Ook minister van Defensie Sergej Sjojgoe werd vooraf op de hoogte gebracht van de arrestatie. Ivanov stond bekend als een beschermeling van Sjojgoe.

De 48-jarige Ivanov is een van de twaalf onderministers van Defensie in Rusland en daarmee de hoogste functionaris die sinds de start van de oorlog in Oekraïne in de problemen komt. Hij maakte carrière bij een aantal grote Russische bedrijven in de olie- en energiesector en bij de regionale regering van Moskou voordat hij in 2010 ging werken voor het ministerie van Defensie. In 2016 werd hij daar onderminister.

Beschuldigd door wijlen Navalny

Volgens het Amerikaanse weekblad Forbes is Timur Ivanov een van de rijkste mannen binnen de Russische veiligheidsdiensten. Ivanov heeft in eigen land lange tijd de leiding gehad over een aantal grote militaire bouwprojecten, waaronder ook een aantal belangrijke contracten die werden toegekend voor de wederopbouw van de door Rusland bezette Oost-Oekraïense stad Marioepol, die kort na de start van de oorlog in februari 2022 grotendeels werd verwoest door Russische bombardementen.

In dat verband dook zijn naam eerder al op in een corruptieonderzoek van de inmiddels overleden oppositieleider Aleksej Navalny, waarin stond dat hij als Russische onderminister meeprofiteerde van de vele bouwprojecten in het belegerde Marioepol.

Navalny ontdekte ook dat Ivanov, die zowel op de Amerikaanse als de Europese sanctielijst staat, bewust scheidde van zijn vrouw om de westerse sancties te vermijden.

Patriot Park

Ivanov was ook verantwoordelijk voor de bouw van Patriot Park, een militair themapark net buiten Moskou waarin allerlei wapentuig wordt tentoongesteld en een Russisch-orthodoxe kathedraal werd gebouwd om de Russische strijdkrachten te steunen in hun missie. Hij ontving verschillende keren de Orde van Verdienste voor het Vaderland.

De omstandigheden rond de arrestatie van Ivanov zijn onduidelijk. Volgens The New York Times raakte hij mogelijk uit de gratie omdat zijn persoonlijke belangen botsten met de zakelijke belangen van de FSB, een andere Russische veiligheidsdienst of een oligarch met nog machtigere connecties.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen