Burgemeester Sven Deckers (N-VA) maant raadsleden aan om meer respect aan de dag te leggen in de zitting.© rr

Burgemeester Sven Deckers (N-VA) leest Vlaams Belangers de les na hun voorstel om uit respect gsm’s uit zitting te weren

Brecht -

De gemeenteraad stemt niet in om het gsm-gebruik tijdens de raadszitting te weren en het huishoudelijk reglement ook in die zin aan te passen. Raadsleden Marianne Van den Lemmer en Christ’l Van Akeleyen (Vlaams Belang) hadden hierom gevraagd.

Elke Lamens

Op het voorstel van de beide oppositieraadsleden gaf burgemeester Sven Deckers (N-VA) lik op stuk. “U heeft het over respect voor elkaar opbrengen, maar waar het respect het meest ontbreekt, is bij u. U heeft nooit het huishoudelijk reglement gerespecteerd, het altijd met de voeten getreden.”

“De pot verwijt de ketel, want u heeft daarjuist tijdens de toelichting van schepen Eline Peeters over het mobiliteitsplan met uw achterbuur gepraat en tijdens een andere toelichting een boekje gelezen van Inter. Uw vragen en interpellaties zijn niet respectvol naar raadsleden en schepenen toe. Wij hebben van u wat dat betreft geen lessen te leren. Ook in de manier waarop u burgers benadert, is de deontologie ver te zoeken.”

LEES OOK: Vlaams Belang-raadslid Marianne Van den Lemmer wil oneigenlijk gebruik gsm en laptop op gemeenteraad bannen : “Uit respect voor collega’s”

“In de volgende legislatuur moet het huishoudelijk reglement inderdaad worden herzien, inzake het handhaven van dat reglement zoals dat nu voorligt. U luistert nooit naar de antwoorden die u krijgt op uw vragen. Telkens opnieuw komt u met dezelfde vragen.”

Van den Lemmer weerlegde: “Ik ben vanavond met niets anders bezig geweest en ik zal in de toekomst telkens luidop aangeven wie er met iets anders bezig is.”

“Omgang is hier niet oké”

Voor Patrick Van Assche (Vlaams Belang) was het simpel: “We hebben een voorzitter in deze raad en als er iemand over de schreef gaat en niet respectvol is, dan roept de voorzitter die ter orde.”

Voorzitter Leo Nicolaï riep Van den Lemmer op tot waakzaamheid. “Check eerst alles vooraleer u als raadslid iets in deze raad aangeeft. Ik deel wel de bezorgdheid en vraag me ook wel eens af of iedereen rond de tafel altijd met volle aandacht de zitting volgt, maar ga niet zover om dit in het huishoudelijk reglement aan te passen.”

“Uw vragen en interpellaties zijn niet respectvol naar raadsleden en schepenen toe. Wij hebben van u wat dat betreft geen lessen te leren”

Sven Deckers (N-VA)

Burgemeester

De gemeenteraad stemde het voorstel weg. Joziena Slegers (Oprecht Brecht) onthield zich: “De manier waarop we hier met elkaar omgaan, is niet meer oké. Af en toe wat meer naar elkaar luisteren zonder altijd in de aanval te gaan, kan al veel oplossen. De volgende verkiezingen doe ik niet meer mee, want heb er geen tijd meer voor en geen boodschap meer aan. Het is wel jammer om hier nu zo te moeten zitten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners