Duitsland heeft interesse in de EK’s van 2022

© AFP

Duitsland heeft interesse in de organisatie van de multisport-EK’s van 2022. Berlijn wil ze, Hamburg wil ze, maar ook de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Dat zou voor hen een test zijn voor een kandidatuur voor de Olympische Spelen van 2032.

Diederik Van Vaerenbergh

De mini-Olympische Spelen waren het, al wilde niemand die term gebruiken. Zeven sporten groepeerden zich de voorbije twee weken in Glasgow (en Berlijn voor de atletiek) voor hun Europese kampioenschappen. Het doel was eenvoudig: meer aandacht trekken van het publiek en de media dan wanneer elk EK apart op een ander moment in een andere stad of een ander land zou worden georganiseerd.

Het project lijkt geslaagd te zijn, en meteen wordt uitgekeken naar een gaststad voor over vier jaar. De keuze valt begin volgend jaar.

Brede interesse is er alvast in Duitsland, onder meer in Berlijn en Hamburg. Deelstaat Noordrijn-Westfalen, dat grenst aan België, heeft laten weten het evenement ook wel te willen. Verspreid over een aantal steden dan wel.

‘De fascinatie in één stad lijkt me het grootst’, zei Clemens Prokop, voorzitter van het organisatiecomité van het voorbije EK atletiek in Berlijn in enkele Duitse kranten. ‘Berlijn moet zich kandidaat stellen.’

Dat vindt Hamburg ook. De plaatselijke minister van Sport, Christoph Holstein, riep al daartoe op. Het ‘Hamburger Abendblatt’ vindt dat een goed idee. ‘Hamburg had al het beste concept voor de Olympische Spelen van 2024’, heet het daar. Alleen werd die kandidatuur nipt afgeblokt door een referendum bij de bevolking.

‘Glasgow heeft een vierde van de oppervlakte en een derde van de inwoners van Hamburg’, schrijft commentator Björn Jensen in de krant. En toch was dat geen probleem om alles vlekkeloos te laten verlopen. Dus kan Hamburg dat zeker, en bovendien: het gaat geen geld kosten. Er moeten geen nieuwe stadions worden gebouwd, hoogstens moet bestaande infrastructuur worden vernieuwd. Daarvoor is eender hoe bijna 400 miljoen euro uitgetrokken. ‘De organisatie van de EK’s kan die investering alleen doelgerichter maken’, heet het nog.

Er is ook nog een ander denkspoor: om de EK’s te verspreiden over een aantal steden. Daar denkt Noordrijn-Westfalen aan. De Duitse deelstaat zit in het achterhoofd met een kandidatuur voor de Olympische Spelen van 2032, na Parijs (2024) en Los Angeles (2028).

Dat plan bestaat, de sporten zijn al verdeeld over dertien steden. De EK’s zouden een goede testcase kunnen zijn. Alleen is de vraag welke sporten er over vier jaar bij zullen zijn en welke rol dat gaat spelen in de interesse van wie nu nadenkt over een kandidatuur. Onder meer hockey, beachvolleybal en het boksen zouden geïnteresseerd zijn. Handbal en basketbal, sporten die de televisie graag zou willen, hebben minder interesse om mee in het project te stappen.

Bovendien mag het hele initiatief niet te grootschalig worden. ‘Anders vinden we gaan kandidaat-steden meer’, waarschuwde medebedenker Marc Jörg al.