Kust

Dwergvinvis spoelt aan in Oostende

In Oostende heeft een wandelaar maandagmorgen een aangespoelde dwergvinvis gevonden. Het dier was vermoedelijk nog niet lang overleden.

Jeffrey Roos, fee

De aangespoelde dwergvinvis die een wandelaar aantrof, is bijna drie meter lang en is overleden, zegt Jan Haelters van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN). “Het dier is enkele maanden oud en is ook zeer mager. Waarschijnlijk is het jonge dier gescheiden van de moeder en kwam het in de problemen om voedsel te vinden. Het is vrij uitzonderlijk dat een dwergvinvis hier aanspoelt. Het gebeurt maar eens om de vier of vijf jaar.”

De Oostendse hoofdredder Jonathan Devos zag het dier kort voor 9 uur drijven. “Of het toen al overleden was, is niet duidelijk. Kort daarna spoelde het aan en pas dan werd duidelijk dat er geen leven meer in zat.”

De dwergvinvis wordt van het strand van Oostende gehaald en naar de faculteit dierengeneeskunde van de UGent gebracht. Daar zal dinsdag een autopsie plaatsvinden om de doodsoorzaak te achterhalen. “We gaan via een autopsie uiteraard eerst de doodsoorzaak onderzoeken”, zegt Haelers. “Maar we gaan ook kijken naar de maaginhoud, die vermoedelijk leeg zal zijn. Verder gaan we kijken naar de inwendige parasieten, maar ook naar eventuele virussen, bacteriën en polluenten in het weefsel. Baleinwalvissen stapelen immers toxische stoffen op in het vetweefsel.”

De laatste aangespoelde dwergvinvis dateert van 11 december 2020 in Bredene. Dat dier had toen een lege maag, ingewanden vol parasieten en twee gebroken kaken. Het dier in Oostende is het vierde exemplaar dat aanspoelt op onze stranden tijdens de voorbije 25 jaar.