Gelijkspel in Union-Anderlecht maakt Club Brugge winnaar van het weekend

De terugkerende Simon Mignolet mocht de fans toespreken.© BELGA

En plots staat Club Brugge op één in de nationale competitie, twee punten voor Anderlecht en drie voor Union. Op het einde van de reguliere competitie stond het nog 19 punten in het krijt. Maar dankzij 19 op 21 in de Champions’ Play-offs zijn de Bruggelingen ineens titelfavoriet. Al hebben zowel Union als Anderlecht nog de kans om Club Brugge over de knie te leggen. Nog drie speeldagen te gaan.

Junior Verbeeke, Thomas Cami

Na de overwinning van Club tegen Antwerp wisten Union en Anderlecht wat ze moesten doen zondagavond: winnen. Union zat na de 6 op 6 tegen Antwerp eindelijk weer in de flow en wilde die lijn doortrekken tegen Anderlecht, maar paars-wit speelde zeker geen slechte wedstrijd. Het waren dan ook de bezoekers die het sterkst uit de startblokken schoten.

Het tempo ging daarna wat naar beneden, maar uit het niets was daar toch Union: Mac Allister duwde een doorgekopte bal van Machida in doel en kon vieren, maar de VAR had terecht buitenspel gezien. Geen 1-0 aan de rust dus.

Ook na de pauze hetzelfde spelbeeld. Anderlecht startte sterk met kansen voor Stroeykens en Delaney. Daarna nam Union over: Amoura testte Schmeichel met enkele afstandsschoten, de diepgestuurde Nilsson kreeg uiteindelijk nog de grootste kans.

Scoren zat er dus niet meer in, waardoor Club nu alleen leider is. Anderlecht volgt op twee punten, Union op drie. Alles kan nog, maar Club is alleszins de duidelijke winnaar van het weekend.

Club Brugge met ‘kampioenengeluk’

Eerder op de dag was Antwerp als een furie gestart in zijn wedstrijd tegen Club Brugge: na drie (!) seconden pakte Janssen al geel na een flinke beuk op Onyedika. Club meteen de benen afsnijden en de fysieke kaart spelen, dat leek het plan. Maar blauw-zwart bleef rustig, overleefde de eerste helft en ging met 0-0 de rust in.

Een goaltje moest de match doen ontploffen. En net zoals op Genk viel het dubbeltje aan Brugse kant. Thiago stuurde De Cuyper met een slimme tik naar de achterlijn, en zijn voorzet dwarrelde via de voet van Alderweireld voorbij een verbouwereerde Lammens. Club op voorsprong na een lucky goal. Alwéér.

De reactie van Antwerp volgde. Een scherpe voorzet van Kerk werd nog met een teennagel gemist, maar in de daaropvolgende fase counterde Skov Olsen zich naar de 0-2. De Deen duwde de bal in zijn bekende stijl knap in de verste hoek. Wedstrijd gespeeld? Helemaal niet, want een minuut later ging Ordonez aan Balikwisha hangen. Vergoote wees naar de stip: de invaller mocht de strafschop zelf omzetten.

Vijf minuten blessuretijd brachten geen wijzigingen meer op het scorebord: Club Brugge won voor de zesde keer op rij in de play-offs en springt dankzij het Brusselse gelijkspel naar de kop van het klassement.

Racing Genk pakt 0 op 9

Na de dubbele nederlaag tegen Club Brugge verloor Racing Genk zaterdag opnieuw in Brugge: het werd maar liefst 4-1 voor Cercle Brugge. Genk slikte 11 doelpunten in drie matchen, is nu definitief uitgeschakeld voor de titel en zal nog alle zeilen moeten bijzetten om plek vier veilig te stellen.

Stand Champion’s Play-offs (na zeven westrijden)1. Club Brugge 45 punten2. Anderlecht 433. Union 41 4. Genk 345. Cercle Brugge 336. Antwerp 29