Buurtbewoners blijven bomen planten, maar “bos gaat er sowieso aan”

© fvv

“Wij planten voort”, zeggen bewoners van Meulestede. Nochtans zijn archeologen van plan om hun bos in wording binnenkort uit te graven. De buurtbewoners weten voorlopig van niets en zetten door met hun boomplantactie. Maar ook projectontwikkelaar Adelaar Properties geeft zijn plannen niet op en wil zo snel mogelijk beginnen te bouwen op de vlakte tussen het Redersplein, de Meulestedekaai en de Alkstraat.

Bart Moerman

Het begint hard tegen hard te gaan op Meulestede. De hele maand februari planten buurtbewoners er elke dag een nieuwe boom bij op een terrein nabij Meulestedebrug. Zij hopen daarmee de bouw van vijftig woningen door Adelaar Properties te kunnen stoppen. Wellicht tevergeefs: de bouwontwikkelaar zegt door te gaan met zijn project. Binnenkort beginnen daar zelfs archeologische opgravingen, zei schepen voor Stadsontwikkeling Sami Souguir (Open VLD) in de bevoegde gemeenteraadscommissie op vraag van Gert Robert (N-VA). In de 13de eeuw (en tot enkele tientallen jaren geleden) was er immers bewoning op die plek in Meulestede.

“Unieke kans gemist”

Projectontwikkelaar Adelaar Properties bevestigt het archeologisch onderzoek. “Omdat grote delen van dat gebied bewoond waren, moeten wij daar sleuven trekken”, zegt dossierbeheerder Timothy Jacob. “Daarom moeten veel van de bomen die er zijn geplant, weer weg.”

De Stad is hiervoor een overleg begonnen. De bedoeling zou zijn dat Natuurpunt de waardevolle bomen krijgt. “Daar zijn kerstbomen geplant met niet veel waarde, maar ook linden. We hopen die niet te moeten weggooien”, zegt Jacob.

De buurt is verbaasd dat ze van deze evolutie nog niet op de hoogte is. “Wij gaan hierover een brief naar de buurt zenden, maar het ontwerp ervan ligt nog bij de Stad”, zegt Jacob. “De Stad moet namelijk beslissen over alle communicatie, want de grond is nog steeds niet van ons.”

Adelaar Properties heeft de terreinen op de kop van Meulestede van de Stad gekregen in ruil voor gronden in de Meibloemstraat, waar het stadsbestuur groen en een buurtcentrum tot stand wil brengen.

“Ze hadden die gronden nooit mogen wegdoen”, reageert buurtbewoner Bram Bostyn, die mee het initiatief nam om het gebied vol bomen te planten. Buurtbewoners van Meulestede zagen dat project van in het begin al niet zitten. Zij pleitten ervoor er een groenzone van te maken, als buffer tegen de haven. “Die gronden liggen al vijftig jaar braak. Dit was een unieke kans om groen te creëren.”

Sowieso bebouwing

In de gemeenteraadscommissie vroeg Gert Robert in welke mate de buurt inspraak krijgt in dit alles. “Jullie hebben een speciale schepen voor de inspraak. Welke rol gaat die hierbij spelen?”

Schepen Souguir beklemtoonde dat van de bouwplannen niet wordt afgeweken omdat het net de bedoeling van het stadsbestuur is om meer woningen te bouwen. Dat staat ook zo in het bestuursakkoord. Het gebied aan het Redersplein is ook altijd bedoeld geweest om er woningen te bouwen, al ging het oorspronkelijk enkel om sociale woningen. De bebouwing zal overigens lager zijn, na commentaar van de buurt. Het stadsbestuur gaat groenbuffers errond bouwen en de kade inrichten. Over die plannen komt er inspraak. De buurt zal ook zijn zeg mogen doen over een nieuw verkeersplan voor Meulestede. Daarvoor is het wachten op de Verapazbrug bij Dok Noord. Die is echter nog niet voor morgen.