© if

Gemeente bindt strijd aan met sigarettenpeuken

Stekene -

De gemeente Stekene lanceert een hele reeks initiatieven om ‘peukenvrij’ te worden. Peukenzuilen en zakasbakjes moeten rokers milieubewuster maken.

“De zwerfvuilberg bestaat voor een groot deel uit sigarettenpeuken. Onderzoek heeft aangetoond dat het ruim 15 jaar kan duren vooraleer een peuk is verteerd en in de filters zitten een aantal chemicaliën en microplastics die zelfs helemaal niet oplossen”, aldus schepen van Natuur en Milieu en Afvalbeheer Pieter De Witte (Gemeentebelangen). “Een doelgerichte aanpak is daarom meer dan nodig. Daar willen we ook met de gemeente aan meewerken.”

Daarom plaatst de gemeente als proefproject peukenzuilen op zes hotspots. Tot eind oktober vind je zo’n zuil in Park Zomerhuis, op de hoek van de Dorpsstraat met de Dr. E. Roggemanlaan, aan de fietsenstalling op parking Centrumzone, aan de bushokjes op de markt, aan de Broederschool en aan De Sportstek.

In het kader van dit project verdeelde de gemeente ook 100 zakasbakjes, gemaakt van gerecycleerde peuken. “Ook in de horecazaken die deelnemen aan Meimaand Muziekmaand en tijdens de Zomerconcerten in augustus zullen zakasbakjes worden verdeeld. Op die manier proberen we mensen bewust te maken van de problematiek”, besluit schepen Pieter De Witte. (ies)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER