© ANP / Richard Brocken

Trio schuldig aan hacking van computers via illegale software: “Ze konden de camera van de computer zelfs ongemerkt aanzetten”

Mechelen -

De Mechelse correctionele rechtbank heeft drie mannen schuldig bevonden in een zaak van cybercriminaliteit en hacking. Via illegale software hadden ze ingebroken in verschillende computers. Een man liep een jaar cel met uitstel op, twee anderen kregen een werkstraf.

Theo Derkinderen

Het onderzoek startte in 2019 op toen de Belgische politie informatie kreeg van Australische speurders dat er landgenoten waren die over software beschikten om ongemerkt computers van andere mensen over te nemen. “Ze konden ongemerkt de microfoon of camera van een laptop of computer opzetten. Zonder dat het slachtoffer daar iets van afwist. Daardoor konden ze ook naaktbeelden van hun slachtoffer zien wanneer de computer bijvoorbeeld in de badkamer of slaapkamer stond”, vertelde de federale procureur. “Maar het systeem registreerde ook de aanslagen op het klavier zodat de cybercriminelen ook makkelijk aan paswoorden van de slachtoffers konden geraken en accounts konden gebruiken.”

Het federaal parket benadrukte dat het om een volledig illegaal systeem ging. “Het was te vergelijken met Teamviewer, waarbij je je computer door iemand anders laat overnemen. Maar bij Teamviewer gebeurt dat wel met toestemming van de gebruiker. In dit geval wisten de slachtoffers van niets.”

34 kopers

De Belgische speurders kregen een lijst met 34 kopers van de illegale software en 16 IP-adressen van mensen die ermee bezig waren.

Tijdens het onderzoek bleek dat hoofdbeklaagde M.L. honderden slachtoffers had gemaakt. “Tot zelfs meer dan 1.300”, zei de procureur. “Hij ging op zoek naar logingegevens, licentiesleutels en logde ook in op accounts van Paypal waarmee hij ook geld buitmaakte.”

Een andere man, B.G. speelde via de illegale software dan weer spelletjes via de computer van de slachtoffers en kon ook inloggen op Netflix. D.D. uit Zoersel zou geen slachtoffers hebben gemaakt, maar bleek volgens het federaal parket de reseller van de software te zijn.

De vier anderen, waaronder mensen uit Nijlen en Olen, werden vrijgesproken. Voor sommigen waren de feiten bovendien verjaard. M.L. liep een jaar met uitstel op. B.G. en D.D. keerden met een werkstraf huiswaarts.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Mechelen