Meer dan 4 kilometer per uur sneller dan voornaamste concurrenten én een Belg van de troon gestoten: zo straf was de machtsontplooiing van Pogacar in de koninginnenrit

Ook in de koninginnenetappe in de Ronde van Italië stond er zondag andermaal geen maat op een ontketende Tadej Pogacar. Zijn (bovenmenselijke) prestatie vastgelegd op wielerplatform Strava deed even de wenkbrauwen fronsen. “Wie heeft mij geflagd?”

Jens Heylen

De vijftiende etappe in de Giro leek lange tijd een prooi te gaan worden voor één van de vele vluchters in de omvangrijke kopgroep. Rozetruidrager Pogacar hield zich koest, maar halverwege de voorlaatste scherprechter kon de Sloveense alleskunner zich niet langer bedwingen en wilde hij de marge van dik drie minuten, die de rest in de tussentijd bij elkaar had gefietst, zonder verpinken dichten.

Zoals u al weet, lukte dat met de vingers in de neus. Goed voor een eindtijd van 6 uur, 11 minuten en 43 seconden over 222 kilometer. Een eveneens sterke Nairo Quintana rolde 29 seconden later als tweede binnen. Op de overige renners was het meer dan twee minuten wachten.

Dat verschil verzamelde Pogacar vooral in de laatste 6,16 kilometer van de Passo di Foscagno, de voorlaatste beklimming voor de finish richting Mottolino werd ingezet. Aan maar liefst 28,18 kilometer per uur bedwong ‘Pogiboy’ de steile wegen naar de top in een tijd van 13 minuten en 7 seconden. Om een idee te geven: de andere klassementsmannen verloren op dat stuk 2 minuten en 19 seconden. De kopman van Team UAE Emirates reed maar liefst 4,23 km/h sneller bergop. Hoedje af.

Cijfers waar Pogacar na afloop mee wilde uitpakken op Strava, maar eventjes was zijn geüploade ritje niet te zien. Vermoedelijk iemand die het kunststukje van de Sloveen niet kon geloven, duidde het ritje als ‘ongeldig’ aan. Als je een activiteit ‘verdacht’ vindt, kan je dat namelijk aangeven (flaggen, red.) op het wielerplatform. “Wie heeft me in godsnaam geflagd?”, klonk het bij Pogacar, die niet veel later op steun kon rekenen van Strava zelf. Zijn activiteit was opnieuw zichtbaar voor de buitenwereld.

Op de koop toe is Pogacar de nieuwe eigenaar van de KOM (King of the Mountain, red.) op de Passo di Foscagno. Onze landgenoot Steff Cras stond sinds 2022 bovenaan, maar wordt door de Sloveen onherroepelijk van de troon gestoten. Over de hele klim van bijna 15 kilometer aan gemiddeld 6,3 procent was Pogacar 1 minuut en 56 seconden sneller dan Cras.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen