© HBvL

Zijn we op weg naar de heetste hittegolf ooit?

“Zo’n weerkaarten heb ik nog nooit gezien”, zegt Eddy De Mey op Facebook. Het is een waarschuwing van de ervaren weerman. Er komen heel warme dagen aan, met zelfs een kans om het officiële temperatuurrecord van 38,2 graden van Kleine-Brogel te breken.

Gunter Willekens

LEES OOK. Nieuwe hittegolf op komst, maar eerst hevig onweer met hagel en rukwinden

De periode tussen 20 juli en 20 augustus staat in weerkundige middens bekend als de hondsdagen, omdat het de heetste dagen van het jaar zijn. Maar het zou uitzonderlijk zijn moest het uitmonden in een hittegolf.

Bij een officiële hittegolf moet het kwik in het KMI-weerstation van Ukkel boven de 25 graden uitstijgen gedurende vijf opeenvolgende dagen, waarvan drie dagen met meer dan 30 graden. “Sinds 1901 is het nog maar vijf keer voorgekomen dat we in één zomer twee afzonderlijke hittegolven hadden”, zegt het KMI. “Met cijfers moet je wel oppassen. Vorig jaar werden twee hittegolven geteld, die van elkaar gescheiden werden door één dag waarop het 24,9 graden werd. Eigenlijk was dat dus bijna één lange hittegolf.”

© HBvL

Toch telde 2018 niet het grootste aantal hittegolfdagen. In 1947 steeg de temperatuur maar liefst 46 dagen hoog genoeg voor vier afzonderlijke hittegolven. Op de tweede plaats staat (voorlopig) 2018 met 25 hittegolfdagen.

Om klimatologische trends vast te stellen maakt het KMI vergelijkingen tussen clusters van meerdere jaren. Opmerkelijk is dat de huidige periode (2011 - 2020), hoewel nog niet voorbij, nu al het op één na hoogste aantal hittegolfdagen telt. Alleen de periode 1941-1950 doet beter, wat grotendeels volgt uit het superjaar 1947.

“Verdelen we de periode 1901- 2020 in periodes van 30 jaar, zoals het in de klimatologie gangbaar is, dan zien we dat er sinds 1991 16 hittegolven en 155 hittegolfdagen waren. Het aantal periodes met heet weer neemt gevoelig toe.”

35 graden

Volgende week krijgen we het dan ook behoorlijk warm. “Zoals het er nu naar uitziet, wordt donderdag de heetste dag van de week, met maxima van 35 graden en mogelijk meer”, zegt Ruben Weytjens. “Doordat de bodem kurkdroog is, kan de temperatuur hoger oplopen dan de weerkaarten aangeven. De kaarten houden immers geen rekening met lokale omstandigheden, zoals de ondergrond. We komen op deze manier dicht in de buurt van het officiële temperatuurrecord van 38,2 graden van Kleine-Brogel. Of dat eraan gaat, zal pas in laatste instantie duidelijk worden. Een beetje wind of een wolkje, en het record blijft staan.”

Hoe het weer na donderdag evolueert, is koffiedik kijken. De weerkaarten zijn op dat vlak volslagen onduidelijk. Mogelijk blijft het warmterecords regenen, mogelijk wordt het twintig graden frisser. Voor de natuur valt het te hopen dat het dat laatste wordt, met échte regen.

Wat doe je best bij een hittegolf?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer