Justitie betaalt ruim een derde van vertalers en tolken niet op tijd

De federale overheidsdienst Justitie betaalt ruim een derde van de vertalers en tolken niet op tijd. Dat heeft de beroepsvereniging van beëdigd vertalers en tolken BBVT donderdag meegedeeld in een persbericht. Hoewel er voor dit jaar naar verluidt extra middelen werden voorzien, zou er geen budget zijn. De beroepsorganisatie noemt de situatie onhoudbaar.

blg
Bron: BELGA

Meerdere leden van de beroepsvereniging, die meer dan 400 beëdigd vertalers en tolken vertegenwoordigt, wachten nog op de betaling van facturen voor hun prestaties vanaf december 2023. Vertalers en vooral tolken die in Halle-Vilvoorde wonen, hebben al jarenlang te kampen met laattijdige betalingen, laat BBVT weten. Door een recente hervorming van de dienst Gerechtskosten wachten nu ook de meeste vertalers en tolken uit Limburg die optreden in strafdossiers, sinds december 2023 op de betaling van hun facturen.

In een enquête van de beroepsvereniging geeft bijna 20 procent van de leden aan tussen 61 en 120 dagen op de betaling van hun facturen te wachten. Dat aandeel vertegenwoordigt steevast vertalers en tolken uit Halle-Vilvoorde en Limburg. Sommigen van hen zijn de wanhoop nabij. Iets meer dan zes op de tien vertalers en tolken zeggen betaald te zijn binnen de wettelijke termijn van 30 dagen. Voor de prestaties van vertalers en tolken in strafzaken van andere arrondissementen zijn er volgens de beroepsvereniging in het algemeen geen budgettaire problemen.

BBVT trekt aan de alarmbel wegens de aanhoudende malaise bij de dienst voogdij van de FOD Justitie. In november vorig jaar meldde de dienst dat het jaarbudget 2023 op was. De vergoedingen waarop voogden van niet-begeleide minderjarige vreemdelingen recht hadden, maar ook die van vertalers en tolken ingezet in voogdijdossiers, konden niet langer worden uitbetaald. Via een interne herverdeling zouden de betalingen na enkele weken kunnen hervatten. Voor 2024 zouden extra middelen worden voorzien.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER