Chinese president Xi belooft vanalles behalve meer democratie of gelijkheid tussen man en vrouw

© EPA-EFE

Chinezen moeten zich in de komende vijf jaar niet verwachten aan meer democratie in hun land. Dat blijkt toch niet uit de ruim 3,5 uur durende toespraak die president Xi Jinping woensdag gaf bij de opening van het vijfjaarlijkse congres van de Communistische Partij.

tg

Jonge meisjes en schoolkinderen met Chinese vlaggetjes, dansoptredens, nog meer affiches met de foto van de Chinese leider dan anders langs de straten en kranten waarin Xi wordt verheerlijkt. In Peking is het 19de nationale congres van de Communistische Partij van start gegaan met veel blingbling. Maar ook met een incident. Op het nochtans zwaar bewaakte plein voor het congresgebouw stak een man zichzelf uit protest tegen het regime in China in brand. Hij werd door veiligheidsmensen geblust en afgevoerd.

Voor het congres, dat elke vijf jaar plaatsvindt en moet beslissen over ’s lands toekomstige beleid, drijft Peking het veiligheidsbeleid en de internetcensuur zwaar op. En dat zint de doorsnee Chinees niet. Maar er openlijk tegen protesteren dat durven de meesten niet. Manifestaties worden nog altijd met harde hand uit elkaar gedreven. Dat was woensdag een paar keer het geval.

Op deze vijfjaarlijkse bijeenkomst, die vooral een grote show is, worden de leden van het Centraal Comité gekozen. Dat kiest dan op zijn beurt wie er in het Politbureau mag zetelen, het almachtige uitvoerende orgaan van de partij, waarin onder andere de president zetelt.

© EPA-EFE

Verwacht wordt dat Xi zijn macht nog zal vergroten en zijn stempel nog meer zal drukken op het China van de komende vijf jaar, om zo tot de grootste drie leiders gerekend te worden. Naast Mao Zedong, stichter van de Volksrepubliek China, en Deng Xiaoping, die grote economische hervormingen doorvoerde en de markten openstelde.

“In 2050 is China een moderne en welvarende en sterk socialistische natie, met een open economie waarin ook buitenlandse investeerders welkom blijven.” Dat zei de Chinese president Xi Jinping bij de opening van het negentiende congres van de Communistische Partij in Peking.

In zijn 3,5 uur durende toespraak zette Xi de ideologische lijnen uit voor de toekomst, met veel aandacht voor de noodzakelijke innovatie van de economie. Alles zal wel gedirigeerd worden door de partij. Zoals dat altijd het geval is geweest.

Xi waarschuwde zijn 89 miljoen partijgenoten voor grote uitdagingen. “Alle kameraden moeten waakzaam zijn voor gevaren”, klonk het.

Meer dan een miljoen functionarissen zijn de afgelopen jaren bestraft voor corruptie. Ook zijn er hooggeplaatste politici opgesloten. “Corruptie zal verder worden uitgeroeid”, zei Xi. Meteen kreeg de president zijn eerste (georkestreerde) staande ovatie van de partijleden.

Een ander gevaar komt van het internet, dat verder gecensureerd wordt omdat het volgens Xi de enige manier is om er vat op de houden. De congresleden, vooral veel ouderen, knikten braafjes van ja.

Xi herhaalde in zijn toespraak ook zijn belofte om de industrie aan te pakken in zwaar vervuilde steden en beloofde propere lucht voor de kinderen van China.

En hij liet zich scherp uit tegen “een extravagante levensstijl en overmatige consumptie.”

© AP

Ongelijkheid blijft

Xi mag dan veel goed hebben gedaan voor zijn land. Wie verwacht had dat China snel een democratisch land zou worden of dat de ongelijkheid tussen man en vrouw snel zal worden weggewerkt, komt bedrogen uit. Ook in de komende vijf jaar blijft het land een dictatuur. Daar ziet het er toch naar uit.

En van gelijkheid tussen man en vrouw is ook geen sprake. Vrouwen spelen nauwelijks een rol in de partijtop. Dat is goed te merken op dit congres. Er zijn nu twee vrouwen lid van het 25 leden tellende politbureau, het ‘parlement’ van de Communistische Partij. Die worden waarschijnlijk niet herkozen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen