Werken woonuitbreiding Zuid-Oost Centrum gestart

De verkaveling tussen de Heilig Bloedstraat en Lodewijk de Konincklaan komt weer een stap dichterbij. In eerste instantie komt er een nieuwe ontsluitingsweg. Voor het project De Warande gaan binnenkort enkele gebouwen tegen de vlakte.

Ronny van den Ackerveken

Het wordt wennen voor bestuurders die dagelijks vanuit de Loenhoutseweg de Heilig Bloedlaan of de Lodewijk de Konincklaan opdraaien. De vroegere bakkerij, kapsalon en café tegenover de Loenhoutseweg worden binnenkort gesloopt. Een aanvangsdatum voor de werken is er nog niet. De gebouwen maken plaats voor de Warande. Het nieuwbouwproject bestaat uit 21 appartementen, drie penthouses en twee handelsruimtes. De bouwlijn op de Lodewijk de Konincklaan schuift enkele meters naar achter, wat de zichtbaarheid op het kruispunt moet verbeteren. Ook langs de Heilig Bloedstraat wordt de bouwlijn verplaatst om extra openbare ruimte te maken. Die wordt ingevuld door een parkeerstrook en een voetpad. Intussen is Vastgoed CW ook gestart met de eerste werken voor de verkaveling Zuid-Oost Centrum, vlak bij De Warande. Door bezwaren van buurtbewoners zijn de oorspronkelijke plannen aangepast. “Het gaat om minimaal honderd wooneenheden”, zegt marketing manager Nathalie Schrauwen van Vastgoed CW. “In de eerste ontwikkelingsfase ligt de focus op een zo gunstig mogelijke verkeersspreiding. Dat gebeurt via een ontsluiting in de Lodewijk De Konincklaan. Het stadsbestuur wil de Heilig Bloedstraat enkelrichting maken vanuit het kruispunt met de Lodewijk de Konincklaan als de ontsluitingsweg klaar is.

Ondergrondse afvalcontainers

De woonuitbreiding in Zuid-Oost Centrum bestaat uit appartementen en bouwkavels. Vastgoed CW bouwt een vijftigtal appartementen. “Daarnaast bieden we interessante zelfbouwmogelijkheden voor particuliere kopers van bouwgronden. Dat worden ongeveer vijftig kavels. In het project is plaats voor een recreatiezone van meer dan tweeduizend vierkante meter groen. Die wordt in overleg met de gemeente zo efficiënt mogelijk uitgewerkt. We geven de aanzet tot een groene as voor trage weggebruikers langs de Kasteelbeek. Het gaat om een strook die in afwachting van verdere ontsluiting een alternatieve doorgang biedt aan voetgangers. Op de site komen ondergrondse afvalcontainers. Die zijn niet alleen gebruiksvriendelijk en kostenbesparend, maar ook hygiënisch en esthetischer”, vertelt Nathalie Schrauwen.

www.projectdewarande.be