© BEPR

7000 kubieke meter grond moet verplaatst worden

Aan de nieuwbouw voor de uitbreiding van de academie in de Oude Godstraat in Heist-op-den-Berg was het de hele week een af- en aanrijden van vrachtwagens in het centrum. Dat was nodig voor een gigantisch grondverzet.

Bert Provoost

Om binnenkort aan de ruwbouw te kunnen starten, moet er eerst heel wat grond verwijderd worden. Daarvoor waren een achttal transporten per uur nodig. “Het gaat om zo’n 7000 kubieke meter grond die vervoerd werd via de Hof Van Riemenstraat. Ze zijn er begin deze week mee begonnen, donderdag was ongeveer de helft al weg”, zegt schepen van Kunstonderwijs Eddy Gorris (N-VA).

“Kortelings gaan er proefboringen gebeuren om de samenstelling van de grond te bepalen. Dat is onder meer ook nodig voor het warmteopwekkingssysteem dat daarna in de ondergrond zal geboord worden. Via een systeem van met verticale boringen zal er op ecologische wijze gekoeld en verwarmd kunnen worden. Bij zo’n Beo-veld wordt het boorgat van onder tot boven onder druk geïnjecteerd met een thermisch geleidende en afdichtende stof”, legt Gorris uit.

Na de boringen kan de ruwbouw in de loop van februari starten. “De werkzaamheden hebben door een aantal onverwachte omstandigheden een kleine vertraging opgelopen, maar die blijft voorlopig beperkt tot een drietal weken. Verwacht wordt dat het gebouw klaar zal zijn in maart 2020.”

De ploegen van aannemer Willemen hebben zich trouwens geïnstalleerd in de huizen aan de overkant van de straat. “Die zijn eigendom van de gemeente en op die manier werd vermeden dat er nog meer containers op straat gezet moeten worden naast de huidige lescontainers voor de academie”, legt schepen Gorris uit.