© Jef Lingier

Maurice Cambré uit Houthalen maakt nestkastje à la Koen Vanmechelen

Houthalen-Helchteren -

Maurice Cambré (70) uit Houthalen-Oost maakt nestkastjes geïnspireerd op kunstenaars, eerst op schilders als Keith Haring en Piet Mondriaan, nu à la Koen Vanmechelen. “De pluimen voor het nestkastje in de vorm van een kip komen van overal. Ik trok er zelfs de rode pluimen voor uit de kont van mijn papegaai”, vertelt Maurice.

Jef Lingier

De tuin van Maurice hangt vol met vogelkastjes. “Mijn kunstzinnige nestkastjes geef ik meestal weg als cadeau. Het kastje met kippenpluimen blijft voorlopig bij mij. Binnenkort schenk ik een kastje met kleurrijke hartjes als cadeau aan jonge trouwers. Toch origineler dan een fles wijn. Ik steek er dan een envelopje met geld in. Dat van Piet Mondriaan hangt zelfs in de living van mijn zoon”, vertelt Maurice.

Maar hoe kwam hij uit bij de kip van Koen Vanmechelen? “Regelmatig gaan mijn vrouw en ik naar de ooievaars kijken bij Labiomista in Zwartberg. Al lachend zei ik tegen mijn vrouw: ‘Wat Koen kan, kan ik ook’. Ik lanceerde een oproep bij mijn vrienden om de pluimen die ze op straat vinden aan mij te bezorgen. Toen ik een emmer vol had, vroeg mijn vrouw: ‘Wanneer begin je aan je kunstwerk?’ Ik koos er de mooiste veren uit, onder andere van duiven, eksters en meeuwen. Van onze grijze roodstaartpapegaai Jos trok ik de rode pluimen uit zijn kont. Vond hij niet erg want na het ruiven komen die toch terug. De kippenkop zaagde ik uit met een figuurzaag. Voor de poten vroeg ik mijn zoon om kippenpoten die hij normaal aan zijn hond geeft, voor mij te bewaren. Het kunstwerk is duurzaam, want het hout komt van oude paletten die ik opnieuw schaafde en de pluimen werden op straat gevonden.”

Het nestkastje werd een kunstwerk waarvan Koen Vanmechelen wellicht zou opkijken. “Mocht ik al de helft krijgen van de prijs voor zijn opgemaakte kip, dan zou ik heel blij zijn”, lacht Maurice. “Ik denk er aan het te verkopen per opbod voor een goed doel.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer