Direct naar artikelinhoud
NieuwsStudentenprotest

UGent bevestigt: samenwerking met drie Israëlische instellingen stopgezet

Studenten bezetten de UGent uit protest tegen de samenwerking van de universiteit met Israëlische instellingen.Beeld BELGA

De Gentse universiteit wil nu toch de samenwerking met drie Israëlische partners stopzetten. De studenten die de universiteit bezetten juichen de beslissing toe, al hekelen ze ook wat zij de ‘manipulatieve communicatie’ van rector Rik Van de Walle noemen.

De drie geviseerde Israëlische partners hebben banden met instellingen die materiaal produceren voor het Israëlische leger of die deel uitmaken van overheidsministeries. Volgens de mensenrechtencommissie van de Gentse universiteit ontwikkelt en produceert het Holon Institute of Technology onder meer heuptassen, holsters en beschermende vesten voor het Israëlische leger. Het MIGAL Galilee Research Institute en het Volcani Centre zijn overheidsinstelling die vallen onder het Ministerie van Landbouw en het Ministerie van Wetenschap en Technologie.

Eind vorig jaar gaf de mensenrechtencommissie al het advies geen nieuwe samenwerkingen aan te gaan met deze drie instellingen. Dat wordt nu verscherpt. “Gelet op de escalatie van de oorlog en de schaal waarop mensenrechten geschonden worden in Gaza, wil de Commissie dat het negatieve advies voor toekomstige samenwerkingen, nu ook geldt voor de lopende multilaterale samenwerkingen.” Er zullen daarom de nodige stappen gezet worden om de samenwerking in de projecten stop te zetten. Als dat niet lukt, zal de UGent zelf uit deze projecten stappen. “Ik ben het volkomen eens met dit advies en heb bijgevolg beslist om het integraal te volgen”, schrijft rector Rik Van de Walle in een persbericht.

Dat de UGent nu toch de banden doorknipt, amper twee weken nadat de raad van bestuur oordeelde dat er geen probleem was, is volgens Van de Walle te wijten aan nieuwe informatie over de drie instellingen waaruit bleek dat er meer aan de hand was. Daarom riep hij de Commissie Mensenrechtenbeleid donderdag in spoed bijeen. “Indien ik op vrijdag 3 mei had geweten wat mij pas nadien werd meegedeeld, dan had ik er in de raad van bestuur voor gepleit om alles te doen wat mogelijk is om de lopende samenwerkingen zo snel mogelijk stop te zetten”, verklaarde hij donderdagochtend in een persbericht.

De studenten, die al sinds begin vorige week een gebouw van de universiteit bezetten, juichen de beslissing toe. “Dit is een eerste stap richting een academische boycot en toont aan dat onze bezetting en acties werken”, luidt het in een persbericht. “Dit is echter niet dé overwinning, maar een overwinning. De sneeuwbal is duidelijk aan het rollen. Wij blijven doorgaan met bezetten tot de UGent haar banden met alle Israëlische instellingen verbreekt.”

Tegelijk beschuldigen ze de rector van leugens en manipulatieve communicatie. Volgens de studenten was de ‘nieuwe informatie’ waarop Van de Walle zich beroept al maandenlang bekend. Ook in een nota ter voorbereiding op de raad van bestuur van 3 mei staan de drie instellingen met naam genoemd. De mensenrechtencommissie adviseerde toen al om niet langer samen te werken.“Hij schuift de verantwoordelijkheid af op de mensenrechtencommissie door te claimen dat dit recente informatie is. Op die manier probeert hij zijn eigen hachje te redden.”

De VUB en de UAntwerpen, waar er ook bezettingen aan de gang zijn, hebben nu een lijst gepubliceerd van instellingen waarmee er samenwerkingsverbanden zijn. Ze komen daarmee tegemoet aan een eis van de studenten. In Antwerpen blijven de studenten ook een academische boycot en een oproep tot een staakt-het-vuren eisen. Tientallen onderzoekers en professoren hebben ondertussen een open brief ondertekend waarin ze zich achter de eisen van de studenten scharen.